Martijn Smits, Erwin van den Eshof
met: Achmed Akkabi (Aziz), Rik Sinkeldam (Steef), Gigi Ravelli, Sergio Hasselbaink, Mimoun Ouled Radi, Jan Doense (Victor Vijnemans), Wouter Braaf (soldaat/vampier), Yahya Gaier, Noel Deelen (Jeffrey), Uriah Arnhem (Nolan)
Terwijl zijn klooiende broer Mo aan het zwembad ligt te genieten van de zon, vindt de onhandige Aziz het niet erg om op kantoor te zijn. Hij is namelijk bij Tess, zijn prachtige collegaatje waar hij dolverliefd op is. Als Aziz echter door toedoen van zijn broer wordt ontslagen, is hij zo boos dat hij verhaal gaat halen bij het zwembad. Hij krijgt daar per ongeluk ruzie met de verkeerde en belandt met zijn broer in de cel. Dat blijkt hun redding, want die nacht is er een Russisch ruimtestation neergestort op Nederland. Na een rumoerig nachtje blijkt er niemand meer in het politiebureau aanwezig te zijn, op de jonge politieagente Kim na. Ze komen er achter dat de hele buurt volloopt met zombies en ze moeten zo snel mogelijk weg zien te komen. Maar… als Aziz zijn voicemail afluistert, hoort hij een noodkreet van Tess. Hij moet haar helpen. De anderen kennen haar echter niet en ze willen hun leven niet zomaar op het spel zetten.
Producenten: Ingrid Remeysen, Paul Ruven. Camera: Joost van Herwijnen. Montage: Joost van de Wetering. Kostuums: Martina Fehmer.
Eerste hoofdrol voor Gigi Ravelli. Ze speelde eerder vier seizoenen in GTST de rol van de gehaaide Lorena Gonzalez.
Persreacties:
Barend de Voogd in 'de Filmkrant' van februari 2012: "(...) Het kluchtige scenario van Tijs van Marle (Spion van Oranje) is een aaneenschakeling van grappen. Mimoun Ouled Radi speelt de mocro-clown; Uriah Arnhem de dikke neger. Zombibi is gemaakt voor 12 tot 18-jarigen en dat is te merken ook. Eng wordt het nooit. Smits en Van den Eshof serveren met kinderlijk plezier afgerukte ledematen en uiteenspattende zombiehoofden. De make-up effecten zijn prima. Zombibi werd in slechts negentien dagen opgenomen. Een paar keer is te merken dat er geen tijd of geld was voor reshoots of dat scènes ontbreken. Dramatisch is Zombibi volstrekt voorspelbaar. Uitgerekend Aziz is het meest fletse personage. Hoofdrolspeler Yahya Gaier geeft als enige de indruk er weinig lol aan te beleven. Niet terecht want Smits en Van den Eshof slaagden er ondanks alle beperkingen in een redelijk energieke, kleurrijke film te maken. Er zitten een paar gelaagde cameo's in — Michiel Romeyn als automonteur — maar de leukste is toch de tragikomische Sergio Hasselbaink. Hij heeft de meest macho scène in de film, maar moet die wel meteen bekopen en betaalt ook een prijs voor zijn iets te enthousiaste MC Hammer-imitatie: 'U Can't Touch This'. En daar is ie dan toch: een onverwachte schaterlach."
Sp!ts van donderdag 16 februari 2012: " (...) Eng, dramatisch of meeslepend wordt die moeizame tocht door Amsterdam geen moment. Zombibi houdt het midden tussen een parodie op en een liefdevol eerbetoon aan het zombiegenre, en het resultaat is vooral heel erg melig. Geslaagde grappen zijn er daarbij genoeg. Het sullige gangsterhulpje Nolan (Uriah Arnhem) loopt bijvoorbeeld de halve film met bowlingballen aan zijn handen omdat hij zijn dikke vingers er niet uitkrijgt, maar dat blijkt wel een effectief wapen om zombies de hersens mee in te slaan (zoals iedereen weet de enige manier om ze te om te leggen). En Carlo Boszhard schittert in zijn bijrolletje als nieuwslezer Jan de Hoop die dapper het zombienieuws blijft verslaan. Daar staat een hoop flauwigheid tegenover die simpelweg nergens op slaat. Waarom Ben Saunders in zijn gastrolletje bijvoorbeeld heel cool zit te grijnzen in zijn limousine, terwijl om hem heen de zombies zojuist een tankstation vol mensen hebben verslonden, is een raadsel. Het lijkt de voornamelijk kibbelende personages toch al erg weinig te raken dat zich om hen heen een ramp voltrekt en dat ze herhaaldelijk rakelings aan de dood ontsnappen. Dat is voor een onzinkomedie als deze op zich best begrijpelijk, maar een béétje meer geloofwaardige figuren had de film geen kwaad gedaan. Dat neemt niet weg dat Zombibi in al zijn knulligheid af en toe echt hilarisch is. Niet fijnzinnig of doordacht gemaakt, maar wel goed voor een portie - bijna letterlijk – hersenloos vermaak."
Première: 16 februari 2012 (61 bioscoopzalen)
K-87 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten