vrijdag 24 februari 2012

SPROOKJESBOOM DE FILM

Hans Walther

met de stemmen van: Hero Muller, Reinder van der Naalt, Roos van Waerden, Rinie van de Elzen, Armin van Buuren, Ali B. , Lieke Pijnappels, Frank Focketijn, Marike Folles

In de 73 minuten durende Sprookjesboom de film belanden Roodkapje, Wolf, Assepoester, Reus en Klein Duimpje uit het Sprookjesbos per ongeluk in het onbekende Winterland. De bewoners willen heel graag terug naar huis, maar daarvoor moeten ze eerst vijf kristallen vinden. Tijdens deze zoektocht probeert Heks daar een stokje voor te steken. In Winterland ontmoeten de sprookjesbosbewoners de winterlandbewoners; IJskabouter Kluns, IJsdraak en IJsfakir. Gaat het de Sprookjesbosbewoners lukken om weer terug te komen in het Sprookjesbos?

Producent: Efteling B.V. Montage: Hans Walther. Muziek: Martijn Schimmer. Genre: animatie. Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Persreacties:
Fabian Melchers op Neerlands Filmdoek op 21 februari 2012: "Wie ooit in de Efteling is geweest zal zich de tijdloze charme van het park kunnen herinneren. Met name het Sprookjesbos, dat in 1952 openging, ademt een warme sfeer van nostalgie. Dat kan absoluut niet worden gezegd van Sprookjesboom de Film, de eerste filmproductie van het pretpark. De kenmerkende, authentieke ambiance van de Efteling wordt compleet ondermijnd door de digitale animatie, die ook nog eens bar slecht is uitgevoerd. Trots wordt er in de persmap beschreven dat er in Nederland nooit eerder een lange film met behulp van motion-capture is gemaakt. Bij die techniek registreert een computer de bewegingen van acteurs, die vervolgens worden vertaald naar animaties. In films als Polar Express en Avatar kon je zo het uiterlijk van de echte acteurs terug herkennen in de geanimeerde personages. In Sprookjesboom merk je daar niets van. De animatie is namelijk ver ondermaats. Nu hebben makers in Nederland daar misschien minder ervaring mee, maar het stemt toch droevig als je beseft dat het uiterlijk van Toy Story -een film van zeventien jaar oud- vele malen beter is. Gezichten bewegen stijf en onnatuurlijk, en monden lopen asynchroon met de tekst. Zelfs computergames zien er tegenwoordig beter uit. Waarom is er niet gekozen voor een handgetekende animatiefilm? Dat zou waarschijnlijk ook beter de originele, zestig jaar oude sfeer van de Efteling hebben uitgestraald. Deze film, inclusief het saaie verhaal over verdwaalde sprookjesfiguren die kristallen moeten verzamelen, heeft vrijwel niets met het familiepark in Kaatsheuvel te maken. En ook al is een kinderhand gauw gevuld; ouders kunnen hun geld beter anders besteden. Een kaartje voor een pretpark is wel duurder dan de bioscoop, maar dan rij je ook niet na 73 minuten ontgoocheld terug naar huis."

Merike Woning in 'Metro' van donderdag 23 februari 2012: "Ga naar de bioscoop want: De makers van Sprookjesboom De Film zijn creatief omgesprongen met bestaande sprookjes en hebben daar weer een nieuw sprookje van gemaakt. Het eindresultaat is niet alleen aantrekkelijk voor de allerkleinsten.  Blijf thuis want: Je vindt dat er aan sprookjesverhalen niet getornd mag worden. Roodkapje en de wolf horen bij elkaar. Ze moet niet ineens de hort op gaan met Assepoester en Klein Duimpje."

Première: 22 februari 2012 (106 bioscoopzalen)
K-73 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten