Arne Toonen
met: Raymond Thiry (Jos Vreeswijk), Kim van Kooten (Caroline), Bas Keijzer (Bobbie), Renee Fokker (Coca Inez), Edmond Classen (Charles), Katja Schuurman (Charity), Birgit Schuurman (Petra), Willie Wartaal (Wally), Kempi (Björn), Simon Armstrong (Vlad), Ursul de Geer (Rudolf), Alex van Warmerdam (André), Chico Kenzari (Youssef), Robert de Hoog (Gianni), Horace Cohen (Rex), Semmy Schilt (Abel), Joop Kasteel (Seban), Rachella Kingswijk (meisje in bar)
Scenario: Melle Runderkamp, Arne Toonen. Op de dag voor zijn huwelijk wordt ex-crimineel Jos Vreeswijk wakker met een pistool in zijn hand naast een onherkenbaar lijk. De onderwereld beschuldigt hem bovendien van het stelen van twintig kilo cocaïne. Jos krijgt 24 uur de tijd om alles op te lossen. Bijkomend probleem is echter dat hij een black out heeft. Lukt het hem om te voldoen aan het ultimatum en op tijd te zijn voor zijn eigen huwelijk?
Producenten: Erwin Godschalk, Maarten Kuit, Bert Nijdam, Ilse Ronteltap. Camera: Jeroen de Bruin. Montage: Marc Bechtold, Brian Ent. Casting: Job Castelijn. Production design: Alfred Schaaf. Kostuums: Marion Boot, Marian van Nieuwenhuyzen. Make up: Marleen Holthuis. Stunts: Marco Maas, Ron Sleeswijk. What If van de rockband Go Back To The Zoo (GBTTZ) is de titelsong van de actiekomedie.
Er waren 18 draaidagen begroot, maar de regisseur wist er 30 uit te persen. Een dag heeft hij betaald, hij won dagen door zelf alle (hand-)close ups zelf te draaien, een dag kreeg hij van het stuntteam, twee van de distribtuteurs en de acteurs hebben er eentje geïnvesteerd met de toezegging dat ze meedelen als er een bepaald aantal bezoekers komen. Katja Schuurman gaf haar hele gage weg.
Birgit Schuurman, de vrouw van regisseur Arne Toonen, moest net als haar zus Katja gewoon auditie doen voor de rol van incassodame. Katja Schuurman en Birgit Schuurman hadden eerder een draaidag samen voor de televisieserie S1ngle.
In BLACK OUT speelt Alex van Warmerdam voor het eerst mee terwijl hij niet zelf het scenario schreef of de regie voerde. De remakerechten waren eind januari 2012 al verkocht aan België. Trefwoorden: vliegen, Notekraker suite, cocaïne, bowlen. Onder de aftiteling gaat het verhaal nog verder.
Persreacties:
Fabian Melchers op NeerlandsFilmdoek.nl: "(...) Black Out raast de volle lengte als een orkaan door, met een groot aantal twists en maffe bijpersonages. Dat lijkt veel op films als Snatch. en Lock, Stock & Two Smoking Barrels, maar Black Out blijkt meer dan een goedkope kopie. Toonen laat voor een tweede keer zien vermakelijk vindingrijk met een verhaal en personages om te kunnen gaan. In ons land zijn actiekomedies een zeldzaamheid, en wie aan de meest in het oog springende voorbeelden denkt (Vet Hard, Spion van Oranje), zal niet smachtend naar een volgende poging uitkijken. Maar Black Out is het bewijs dat het ook gewoon erg leuk kan uitpakken. Dit smaakt naar meer."
Bart van der Put in 'Het Parool' vab 25 januari 2012: "(...) Black out doet door de flitsende stilering, vlotte montage en kleurrijke personages onmiskenbaar aan de Britse gangsterkomedies van Ritchie denken, maar krijgt een eigen karakter door de manier waarop Toonen de Hollandse locaties, mores en taal benadrukt. Hij maakt daarbij dankbaar gebruik van Alex van Warmerdam en rapper Willie Wartaal, die net als in hun eigen werk een aanstekelijk gevoel voor gortdroog absurdisme etaleren. De flirt met het cinefiele postmodernisme van Tarantino pakt aanmerkelijk minder sterk of grappig uit. Nadat een Russische schurk The godfather citeert, om de held erop te wijzen dat afvallige beroepscriminelen altijd weer in het milieu worden teruggezogen, vraagt hij hem ook nog hoe het voelt om een cliché te zijn. Gangsterbazen die Al Pacino citeren zijn sinds The Sopranos echter zelf een cliché, net als dommekrachten die achter het stuur de genrefilmgeschiedenis doornemen, zoals de bloedlinke gezusters Birgit en Katja Schuurman hier doen. Volstrekt origineel kan het op een vijftien jaar oude trend inhakende Black out dus niet worden genoemd, maar de film is amusant en wild genoeg om dat euvel te overkomen. Na Tim Oliehoeks stuitende misvatting Vet hard en Dick Maas' geinige Moordwijven wekt Toonen met zijn misdaadkomedie de indruk dat het genre ook in Nederland levensvatbaar is, al heeft het publiek daarin het laatste woord."
Ruben van Eijl in 'Sp!ts' van donderdag 26 januari 2012: "(...) Het feit dat Black Out zich het beste laat omschrijven als Lock Stock and Two Smoking Barrels meets The Hangover, doet terecht vermoeden dat Toonen flink leentjebuur heeft gespeeld bij grootmeesters in het genre van de komische gangsterfilm als Guy Ritchie of Quentin Tarantino. Dit verhult de maker zelf overigens geen moment, met talloze postmoderne knipogen en verwijzingen naar allerlei filmklassiekers. Black Out is ook geen perfecte film. Daarvoor meandert het verhaal te veel (een kwaal waar veel van dit soort genretitels overigens aan lijden) en is de kwaliteit van het acteren van de verschillende spelers echt te groot (met - hoe aantrekkelijk hun aanwezigheid ook is voor de doelgroep - als dieptepunt rappers Willie Wartaal en Kempi). Toch weet Arne Toonen met een groot aantal inventieve vondsten, zeer spitsvondige dialogen (absolute scenestelers zijn rechercheur Van Warmerdan en Bas Keijzer als de dommige kompaan van Jos) en een aangenaam hoog tempo zijn tweede bijzonder geslaagde visitekaartje af te leveren. De enthousiaste regisseur legt mensen die maar blijven beweren dat de Nederlandse cinema alleen maar boekverfilmingen en jeugdfilms is, voorgoed het zwijgen op. Wij kunnen niet wachten op de derde Toonen."
Kijkwijzer: 16 jaar (geweld, angst). Site: http://www.blackoutdefilm.nl.
Première: 26 januari 2012 (58 bioscoopzalen)
K-95 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten