donderdag 26 april 2012

SHOCK HEAD SOUL


Simon Pummell

met : Hugo Koolschijn (Daniel Paul Schreber), Anniek Pheifer (Sabine Schreber), Thom Hoffman (Dr. Flechsig), Jochum ten Haaf (Dr. Tauscher), Ward Weemhoff, Chris Nietvelt, Lisa Eernisse, Adrian Brine, Hubert Fermin, Kika de Pater, Jasper Pummell, Kees Oudheusden, Jan Nossent, Andy Kasperaitis, Miguel Narings, Hermann Ackermann, David Hurtado, Gerben van Driel, Hanneke Evelijn, Jaap Kronenburg, Lieke van den Ouwelant, Rick van de Veldt, Iris Loos, Ria Keereweer, Gineke Keldermans, Tristan Moriarty, Michael Mellinger, Michelle Wade

Nederlands-Engelse coproductie. Scenario: Simon Pummell. De succesvolle Duitse advocaat Schreber Daniel Paul Schreber had er net negen jaar op zitten in een psychiatrische inrichting, toen hij in 1903 Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken publiceerde. Zijn boek geldt tot op de dag van vandaag als de beroemdste 'van binnenuit geschreven' autobiografie over schizofrenie, paranoïa en grootheidswaanzin. Schreber geloofde dat hij in contact stond met God via de Writing Down Machine, een voorloper van de typemachine, en dat alleen zijn transformatie tot vrouw de wereld zou kunnen redden. Schrebers notities zijn de belangrijkste bron van dit experimentele portret van de Britse crossoverfilmer Simon Pummell (Bodysong), die op originele, gedurfde wijze documentaire, fictie en animatie vermengt. Interviews met psychoanalytici, verkleed in fin de siècle pakken, worden afgewisseld met fragmenten uit Schrebers proza, diens als een gloeiende planeet door de ruimte zwevende typemachine, en performances van de Nederlandse acteur Hugo Koolschijn, die een even waanzinnige, getergde als zelfovertuigde Schreber neerzet.

Productie: Bruno Felix, Janine Marmot, Femke Wolting. Camera: Reinier van Brummelen. Montage: Tim Rozar. Art direction: Rosie Stapel. Distributie: Cinema Delicatessen. Taal: Engels.

Persreacties:
Jos van der Burg in 'de Filmkrant' van april 2012: "(...) Dat ouders hun kinderen psychisch de vernieling in kunnen jagen, is nu een ingesleten cliché, maar was toen een revolutionair inzicht. Het maakt Shock Head Soul, dat een combinatie is van docudrama en documentaire — de fictie is doorsneden met fragmenten uit interviews met wetenschappers — tot een fascinerende film. De kijker wordt geprikkeld om over Schreber en zijn waanzin na te denken (imposante rol van Hugo Koolschijn, kom maar op met dat Gouden Kalf) én krijgt het opwindende gevoel bij de geboorte van een nieuw denken te staan."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 25 april 2012: "(...) De Engelse, in Nederland wonende regisseur Simon Pummell betoogt met Shock head soul - een reconstructie van Schrebers rechtszaak, doorsneden met fragmenten uit interviews met wetenschappers en animatiescènes - dat krankzinnigheid een mysterie is waarop geen enkele tijd werkelijk vat heeft. Koude douches, praatsessies of medicijnen: geen enkel antwoord is bevredigend. Schreber is het gepijnigde hart van de Engels gesproken film. Hugo Koolschijn speelt Schreber meesterlijk als een door wanen verscheurde man, die steeds verder wegdrijft van de wereld. Tragisch hoe zijn vrouw (Annick Pheifer) uiteindelijk moet accepteren dat hij onbereikbaar is geworden."

Immy Verdonschot op NeerlandsFilmdoek.nl: "(...) Shock Head Soul vertelt een interessant verhaal op een bijzondere manier. Stilistisch ziet de film er prachtig uit en door de aanpak wordt de kijker meegetrokken in het verhaal, wat mede te danken is aan de geweldige acteerprestaties als ook aan de uitleg van de psychoanalytici. Tegelijkertijd is het een zware film, vanwege het ontastbare en onvoorstelbare onderwerp. De film zal daardoor niet voor iedereen zijn, maar Shock Head Soul is zeker de moeite waard om gezien te hebben."

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van donderdag 26 april 2012: "(...) Maar al die aandacht voor het uiterlijk van de film lijkt ten koste te gaan van de inhoud. SHOCK HEAD SOUL is fraai en fascinerend, maar niet veel meer dan dat; Pummell vergeet duidelijk te maken waarom Schrebers verhaal belangrijk is."

Première: 26 april 2012 (5 bioscoopzalen)
K-82 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten