donderdag 5 april 2012

MIJN AVONTUREN DOOR V. SWCHWRM

Froukje Tan

Met: Dennis Reinsma (Swchwrm), Georgina Verbaan (De Koningin), Hans Dagelet (Grootvader), Yara Brand (Madeleine), Astrid van Eck (Moeder Swchwrm), Ali Ben Horsting (Vader Swchwrm), René van ‘t Hof (Meester), Marjan Luif (Politieagent), Romijn Conen (Dokter Deter), Urmie Plein (Juf groep 8),  Sanneke Bos (Schoolhoofd), John Buijsman (Inspecteur), Yahya Gaier (Lakei), Cas Enklaar (Lakei), Toon Tellegen (Schrijver)

Scenario: Helena van der Meulen, gebaseerd op het boek van Toon Tellegen. Ik, V. Swchwrm, negen jaar, wil schrijver worden. Niet ‘zomaar’ een schrijver, maar een Schrijver van Ongewone Boeken. Boeken Waar Mensen van Omvallen. Dat doe ik in het geheim, alleen mijn grootvader weet het. Want als je zoiets hardop zegt, word je het juist niet. Met mijn schrijfsels wil ik in de gunst raken van niemand minder dan de Koningin, die qua leed toch wel wat gewend is. Alleen de eerste zin, die alles zegt, die heb ik nog niet gevonden.

Producent: Flinck Film. Camera: Harm Griekspoor. Montage: Albert Markus.
Production Design: Karijn van Brink. Kostuumontwerp: Ellen Lens. Make-up & haar: Saskia Ellemeet. Componist: Corrie van Binsbergen. Geluidsontwerp: Mark Glynne. Casting: Marina Wijn (Kemna Casting). Kindercasting: Martha Mojet. Uitvoerend producent: Maarten van der Leeden. Producenten: Flinck Film: Michiel de Rooij & Sabine Veenendaal. Co-producent: AVRO: Mylene Verdurmen & Simone van der Ende. Co-producent: Kasander Film. Distributie: A-Film.

Persreacties:
Fabian Melchers op Neerlands Filmdoek: "Je ziet het wel vaker in jeugdfilms, situaties die net iets boven de realiteit uitstijgen. Onlangs nog in Tony 10 bijvoorbeeld, een film met een realistische fundering, maar met sprookjesachtige taferelen. In Mijn Avonturen door V. Swchwrm werkt dat net andersom. Het is nu niet de fantasie die af en toe een loopje met de werkelijkheid neemt, maar de werkelijkheid die soms kort binnen de fantasie zichtbaar wordt. (...) De hele film speelt zich af in het hoofd van de jonge schrijver. Alles is mogelijk en niets is zeker in zijn universum. Een lichte chaos is het zelfs, met absurdistische dialogen en situaties, en scènes die zonder duidelijke reden opeens van locatie verspringen. Regisseur Froukje Tan biedt in die vervreemdende, bonte wereld af en toe kort de ruimte om te verwijzen naar het echte leven van Swchwrm, waarbij de band met zijn opa (mooie rol Hans Dagelet) een belangrijke rol speelt. Het zijn steeds korte fragmenten die als houvast dienen in een fantasiewereld waar je volledig in kunt verdwijnen, vol met krankzinnige, humoristische uitspraken en situaties. (...) Belangrijke vraag is wel wat de jeugdige doelgroep van haar film gaat vinden. Kinderen kunnen zich waarschijnlijk best vermaken met alle absurdistische situaties, maar Swchwrm kan zonder het zien van het grotere plaatje misschien ook wat te warrig en vervreemdend overkomen. Maar net zo goed kan deze film jonge kindergeesten aanwakkeren, veroveren en verder stimuleren. Laten we hopen op het laatste, want deze unieke film verdient het om door een groot publiek omarmd te worden."


Fritz de Jong in 'de Filmkrant' van aprilm 2012: "(...) Froukje Tan zet de magische avonturen af tegen de zonovergoten rijtjesarchitectuur van Rotterdam. Een vleug Oriëntaalse magie vindt Tan in de verpolderde Essalammoskee die dienst mag doen als het paleis van de koningin. Mede dankzij de strakke kaders, de weloverwogen camera-opstellingen en een enigszins onthechte acteerstijl roept de film verwantschap op met Van Warmerdams Abel en De Noorderlingen. Maar de zwartgallige ondertoon ontbreekt bij Tan. En dat is maar goed ook, want net zoals Tellegen zijn boekje destijds schreef als kinderboekenweekgeschenk, is ook deze film bedoeld als een cadeautje voor kinderen. Een prachtig verpakt cadeautje voor het oog, dat ook nog eens de oren verwent met atmosferische filmmuziek en een geestige titelsong van Corrie van Binsbergen. Een film waarin bovendien ook ruimte is voor stoepkrijtanimatie en zelfschrijvend strandzand. Gewoonlijk zou een film met zulke kwaliteiten genoeg moeten zijn heel veel bekijks te trekken. Maar gewoonlijk bestaat dus niet in deze film. En bovendien, zoals Swchwrm zich vertwijfeld afvraagt: "Bekijks? Wat is dat nou voor een woord? Bekijks! Bekijks! Bekijks!"


Kijkwijzer: 6 jaar (geweld, angst).
Première: 4 april 2012 (16 bioscoopzalen)
K-78 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten