donderdag 10 mei 2012

JACKIE


Antoinette Beumer

met: Carice van Houten (Sofie), Jelka van Houten (Daan), Holly Hunter (Jackie), Jeroen Spitzenberger (Joost), Elise Schaap (Rosa), Kenneth Miller (Rapist / Man #1), Luis Bordonada (Rapist / Man #2), Karen M. Hudson (Lee's Wife), Robyn Reede (Bad Karoke Singer), Lynda Fazio (The Real Jackie), Jacob Browne (Nurse Larry), Edward A. Duran (Man #3), Jaap Spijkers (Harm), Valerie Adams (Patient), Hayo Bruins (Robert), Michelle Waterson (Chinese Waitress), Howe Gelb (Paul), Joe Freeman (Joe - Steel Guitar Picker), Akiko Stacy (Hostess), Jim Terr (Lee), Paul Hoes (Marcel), Bryan Head (Clumsy Boy), Linda Fazio (The Real Jackie), Pam Gow (Motorcycle Lady), Bradford Fairbanks (Grey Haired Man), Mary Woods (Judy), Chad E. Brown (Travis)

Scenario: Marnie Blok, Karen van Holst Pellekaan. Sofie en Daan (33) zijn een tweeling. Maar daarmee houdt alles ook op. Ze staan te verschillend in het leven om goed met elkaar om te gaan. Sofie is single en leeft alleen voor haar werk. Ze is redactrice van een tijdschrift en is nogal streng voor zichzelf. Daan is getrouwd met Joost, ze is conflict vermijdend, wil het vooral gezellig hebben en cijfert zichzelf graag weg. Joost wil kinderen, maar dat wil maar niet lukken. Dan komt er een telefoontje dat de levens van de zusjes volkomen op z’n kop zet. Hun biologische moeder is in Amerika opgenomen in een ziekenhuis met een gecompliceerde beenbreuk. Sofie en Daan hebben haar nooit ontmoet omdat ze slechts hun draagmoeder is geweest. Hun vaders, Harm en Marcel, wilden graag kinderen en vonden de oplossing in de vorm van: Jackie. Daan, die altijd gefantaseerd heeft over haar biologische moeder, wil dolgraag naar Amerika. Sofie niet, ze heeft het veel te druk met haar blad en is niet geïnteresseerd in ‘de leverancier van eicellen’, zoals ze het zelf noemt.Maar toch laat ze zich overhalen en daarmee begint een ontverwachte reis. Jackie is namelijk in geen enkel opzicht de moeder die ze zich voorstelden. Ze woont in een oude camper, ziet er niet uit en is verre van sociaal. Sofie dacht haar moeder ‘even’ naar een revalidatieoord te vliegen, maar komt bedrogen uit. Omdat Jackie met haar gipsbeen niet kan rijden en door haar gescheurde trommelvlies ook niet mag vliegen, is Sofie genoodzaakt om het oude barrel dwars door de woestijn van New Mexico te rijden. Onderweg leren ze zichzelf, elkaar en hun bijzondere moeder kennen. Ongemerkt wordt dit de reis van hun leven. Ze zullen door schade en schande hun vastgeroeste zelfbeeld moeten loslaten en hun vertrouwde gewoontes opgeven. Daardoor zullen hun levens voorgoed veranderen.

Producenten: Hans de Weers, Erwin Godschalk, Brent Morris, Reinout Oerlemans, Maarten Swart, Sim van Veen, Ronald van Wechem. Muziek: Melcher Meirmans, Merlijn Snitker, Chrisnanne Wiegel. Camera: Danny Elsen. Montage: Marc Bechtold. Casting: Harm van der Sanden. Production design: Minka Mooren. Art direction: Kevin Pierce. Kostuums: Marion Boot, Marian van Nieuwenhuyzen, Barcie Waite.

Carice en Jelka van Houten -zussen in het echte leven- spelen in Jackie de tweelingzussen Sofie en Daan. Jelka speelt de open en naïeve zus, Carice de wat meer gesloten. Het verhaal is ook helemaal op Carice en Jelka geschreven, waardoor de film al tijdens het schrijven enorm tot leven kwam. In eerste instantie was het idee dat ze op zoek zouden gaan naar hun vader en hiervoor hadden de makers Bill Murray in gedachten. Zo kwamen ze op het idee om de film in Amerika te laten spelen, al ging het in de definitieve versie niet meer om de vader maar om de moeder en werd het niet Bill Murray maar Oscarwinnares Holly Hunter. Carice van Houten kwam met het idee om haar goede vriend Howe Gelb van de Amerikaanse band Giant Sand te casten voor de rol van Paul, de broer van Jackie.

Het grootste gedeelte van de film speelt zich af in New Mexico. De makers wilden dat de natuur een echt personage zou worden. Dat kon in New Mexico en in New Mexico wordt veel gedraaid omdat het qua belastingen heel gunstig is. Het kon binnen een dag gaan van min twintig tot stralende zonneschijn en dat was lastig bij de opnamen.

Hunter bleek dusdanig invloedrijk dat toen ze zich hard maakte voor enkele scènes die om budgettaire redenen geschrapt waren, alsnog konden worden gedraaid.

Jelka van Houten maakte de titeltrack en schreef ook mee aan twee andere liedjes die beide te horen zijn in de film.  Kijkwijzer: 12 jaar (angst, geweld, grof taalgebruik).

Grieteke Meerman in 'Sp!ts' van donderdag 10 mei 2012: "(...) Carice doet maar weer eens waar ze goed in is: op een nonchalant-charmante manier hysterisch doen en kwetsbaar zijn. Haar jongere zus heeft als extraatje haar zangtalent, dat met liedjes achter het stuur en bij het kampvuur alsmede in de titelsong breed wordt uitgemeten. En Holly Hunter is fascinerend als de onaangepaste Jackie. Ze weet al met één blik te ontroeren. Het kleine vrijheid-blijheidverhaal, ontsproten aan het brein van – nóg twee vrouwen – Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan, is met een lichte Thelma and Louise-bijsmaak niet ontzettend vernieuwend. Maar toch heeft het ziel. Een grinnik wordt moeiteloos afgewisseld door een prikkende traan en net wanneer de dramatiek er te dik bovenop komt te liggen, brengen de gezusters Van Houten met hun no-nonsense stijltje de boel weer in balans. Een zeer verrassende wending voorkomt uiteindelijk dat het slotakkoord op een iets te kleffe koek uitloopt."

Bekijk de trailer

Première: 10 mei 2012
K-100 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten