donderdag 10 mei 2012

SPETTERS


Paul Verhoeven

met: Hans van Tongeren (Rien), Toon Agterberg (Eef), Renée Soutendijk (Fientje), Rutger Hauer (Witkamp), Maarten Spanjer (Hans), Marianne Boyer (Maja), Hugo Metsers (Angel), Rudi Falkenhagen (Wout, Hans' vader), Jeroen Krabbé (Frans Henkhof), Peter Tuinman (Jaap), Peter Oosthoek (evangelist), Saskia ten Batenburg (Truus), Yvonne Valkenburg (Annette), Albert Abspoel (Jos, Riens vader), Hans Veerman (Willem, Eefs vader), Ben Aerden (oudere homofiel), Kitty Courbois (arts), Margot Keune, Jonna Koster (vrouw van Witkamp), Gees Linnebank (mietje), Herman Vinck (automobilist), Eric Beekes, Theu Boermans, Truus Dekker, Ursul de Geer, Bruni Heinke, Hans Holtkamp, Henk van Houten, Jan Hopman, Juanita Landbrug, Loes Luca, Johan Simons, Coby Timp, Mike West, Dick Molenaar; stand-ins: Gerrit Wolsink (Hauer), Henk Seppenwolde (Spanjer), André Sprengelmeyer (Van Tongeren), Mies Kohsiek, Peter Oosthoek, Martin de Smet, Ellen de Thouars, Yvonne Valkenburg, Herman Vinck

Scenario: Gerard Soeteman. Automonteur Eef en de twee timmerlieden Rien en Hans zijn goede vrienden en die vriendschap heeft alles te maken met hun gemeenschappelijke enthousiasme voor motorcrossen. Rien heeft de ambitie en het talent om zelf een grote crosser te worden. Fientje, die met haar broer een ambulant frietzaakje drijft, ziet in Rien een aantrekkelijk zakelijk object om de allang gewenste luxe te kunnen bemachtigen. Via een financiële en lichamelijke deal met een televisie-sportjournalist versiert zij een sponsor voor Rien, die dientengevolge zijn vriendin Maja opgeeft voor Fientje. Wanneer Rien na een noodlottig ongeluk verlamd in een rolstoel belandt, legt Fientje het, nog altijd om de frietengeur onder haar oksels kwijt te raken, om toerbeurt aan met Eef en Hans. Eef, die zijn emigratie naar Canada wil bekostigen via het beroven van homo-prostitué's, bekent na een meervoudige anale verkrachting, waaraan ook Fientje's broer zijn aandeel levert, dat hij homoseksueel is. Hans blijkt een flop als motorcrosser, maar heeft genoeg in de beurs om het bruine café van Riens vader over te nemen en te verbouwen tot de snackbar annex disco 'Hans en Fientje' wanneer deze man, ontredderd door de zelfmoord van zijn invalide zoon, zijn zaak van de hand doet.

Productie: VSE Film BV.

Ton Scherpenzeel van de Nederlandse groep Kayak maakte de filmmuziek. Het zachte nummer is het thema voor het meisje, het rocknummer voor de jongen. De groep Kayak zou te zien zijn tijdens een concertscène, maar de scène werd uit de film gesneden.

Andere songs: Eagle / Abba, Trojan horse / Luv', Heart of glass / Blondie.

Opnamen o.a. in de Spacetower bovenop de Euromast in Rotterdam en aan het Binnenwegplein, Maassluis.

Het scenario van SPETTERS werd unaniem afgewezen. Verhoeven en producent Van den Ende schreven een tweede, gekuisde versie, dat wel een subsidie kreeg toegekend. Bij het vervaardigen van de film heeft Paul Verhoeven echter uitsluitend de eerste versie van het scenario gebruikt.

In de 35e minuut van de film 3 'frontal nudities' van Toon Agterberg, Maarten Spanjer en Hans van Tongeren.

Cees Linnebank weigerde de homoseksuele scène in de Rotterdamse metro. het gefilmde lichaam is van Eric Beekes. Cees Linnebank in Privé 18-1980: "Er blijkt nogal wat verschil in smaak te zijn, mijn aandeel van smaak is het elk geval niet wat er nu wordt vertoond. Dergelijke risico's loop je als je in Nederland aan een speelfilm meewerkt."

Twee jaar na de opnamen van SPETTERS (in augustus 1982) pleegde de hoofdrolspeler Hans van Tongeren in werkelijkheid ook zelfmoord.

De rol van Rien zou worden gespeeld door Derek de Lint, maar waarschijnlijk door de publiciteit rond KORT AMERIKAANS in 'TV-Privé' ging dat niet door.

Liz Snoyink was in de race om een rol.

De Nederlandse Anti Spetters Actie (NASA) noemde SPETTERS een gevaarlijke film die bestaande vooroordelen over vrouwen, homoseksuelen en andere bevolkingsgroepen zou versterken. Begin 1981 zou een jongen bij een ontgroening in een kazerne op de Veluwe zijn verkracht. Maten zouden SPETTERS hebben nagespeeld.

In het filmtijdschrift 'Skoop' wordt in de nummers 4 (pagina 22 tot en met 27) en 5 (pagina 30 tot en met 34) van 1992 teruggeblikt op de voornamelijk negatieve reacties van de Nederlandse filmpers op SPETTERS.

1.124.162 bezoekers in 1980.

SPETTERS ging op 10 mei 2012 opnieuw in roulatie in Amsterdam (EYE Film Instituut), Den Haag (Filmhuis Den Haag) en Rotterdam (Filmtheater LantarenVenster).

Kijkwijzer: 16 jaar (seks, grof taalgebruik).


Trailer Spetters 1980

Trailer Spetters 2012


Première: 28 februari 1980/10 mei 2012
K-110 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten