donderdag 9 oktober 2014

TRIPPEL TRAPPEL DIERENSINTERKLAAS


ook: TRIPLE TROUBLE
Paco Vink, Albert 't Hooft

Stemmen: Georgina Verbaan (Kari), Kasper van Kooten (rat), Hans Somers (fret), Reinder van der Naalt (Takkie), Bartho Braat (Bello)

Nederlands-Belgische coproductie. Animatiefilm. Scenario: Arnoud Rijken, Michiel Snijders. Fretje,
Takkie de wandelende tak en Kari de kanarie zijn drie kleine dierenvrienden met een grote wens. Net
als alle mensen willen zij graag Sinterklaas vieren. Want zij zijn toch ook altijd braaf? In deze
geanimeerde familiefilm maken de vrolijke vriendjes verlanglijstjes die ze zelf naar Sinterklaas
brengen. Het blijkt alleen nog een heel avontuur om bij de stoomboot te komen. En dan is er ook nog
een gemene rat aan boord die het drietal probeert te dwarsbomen. Zullen de dieren op pakjesavond hun gewenste kadootjes krijgen?

Producenten: Arnoud Rijken, Michiel Snijders, Viviane Vanfleteren, Chris Mouw. Production design: Paco Vink, Marcel Tigchelaar. Geluid: Jeroen Nadorp. Muziek: Vidjay Beerepoot. Animatie: Paco Vink, Marcel Tigchelaar, Edwin van Beek, Jelle Brunt, Nanda van Dijk, Anneke de Graaf, Aimée de Jongh, Tom Mourik, David Muchtar, David de Rooij, Marlyn Spaaij, Bob Wolkers, Ruben Zaalberg, Merel van den Broek. Productiebedrijf: il Luster Producties, Vivi Film. Omroep: KRO TV. Distributeur: A-Film Benelux BV.

In Nederland handgetekende 2D film door 15 animators. Gebaseerd op een origineel verhaal.

Coproductie met België. De stemmen zijn los ingesproken; de acteurs waren niet op hetzelfde moment aanwezig. Op de aftiteling staat vermeld dat de fret een bijzonder huisdier is.

In 2013 werd de discussie over Zwarte Piet voor het eerst goed aangezwengeld. In deze film zijn de
meeste Pieten een soort acrobaten, hun huidskleur is licht. De kleur is doelbewust neutraal. In de
nacht zijn de Pieten blauwig, op andere momenten meer oranje. Dit om een tijdloze film op te leveren die ook in het buitenland vertoonbaar is zonder dat de hele zaal met gefronste wenkbrauwen zit.

Persreacties:
Marco Weijers in 'de Telegraaf' van woensdag 8 oktober 2014: "(...) Van Trippel trappel:
Dierensinterklaas, een tekenfilm van Nederlandse bodem, spat de ambitie af. Anders dan de weinige
andere voorbeelden uit eigen land – de Marten Toonder-bewerking Als je begrijpt wat ik bedoel (1983) en de Fiep Westendorp-verfilming Pim & Pom: Het grote avontuur (2014) – leunt dit nieuwe animatie-avontuur niet op een al bestaand verhaal of bekende personages. Dat blijkt geen enkel probleem. Met de oogstrelende eenvoud van handmatige 2D-animatie brengen de makers geheel nieuwe figuurtjes tot leven, die je al snel in je hart sluit. Nederland was al groot in de korte
animatiefilm, maar Trippel trappel bewijst dat met het aanwezige talent ook getekende speelfilms
niet te hoog gegrepen zijn. Regisseurs Albert ’t Hooft en Paco Vink maken van beperking hun kracht. Hun gekozen animatietechniek, die de handgetekende oorsprong van de beelden eerder benadrukt dan verhult, past geweldig goed bij de nostalgische sfeer van Sinterklaas. Daarnaast is het verhaal goed doorwrocht en zit de film vol uitgekiende visuele grappen. Intussen worden de oren goed bediend met grappige stemmen en dialogen, leuke liedjes en een weldadige symfonische score van componist Vidjay Beerepoot.Trippel trappel: Dierensinterklaas steekt met staf en mijter uit boven de zee van Sinterklaasfilms die de afgelopen jaren zijn uitgebracht. In galop naar de bioscoop dus."

Jann Ruyters in 'Trouw' van donderdag 9 oktober 2014: "(...) Jammer dat de makers vorige week werden genegeerd op het Kalverenfestival, wat mij betreft is dit met stip de leukste Nederlandse film van het jaar."

Robbert Blokland in 'Metro' van donderdag 9 oktober 2014: "(...) Voor wie geen kind is of geen
kinderen heeft, kan de zeventig minuten Trippel Trappel een lange zit zijn. Het is een lieve en
geslaagde film, maar wel eentje die zich duidelijk heeft gericht op de jongere doelgroep, zoals dat
eerder ook het geval was bij de bioscoopvariant van Nijntje."

Website
Trailer
IMDb
K-65 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten