zaterdag 13 april 2013

DEAD BODY WELCOME

Kees Brienen

met: Kees Brienen (Kees Brienen), Big Mama Amma Ongel, Geeta Prasaad Regmi, Mister Pala Bhutia, Raul Langa, Naresh Choowdri, Kallu Sahani

Scenario: Desiree Duwel. Regisseur Kees Brienen speelt zichzelf in de meditatieve roadmovie DEAD BODY WELCOME, waarin de hoofdpersoon bij aankomst in India verneemt dat de vriend met wie hij een zonsverduistering wilde bekijken, is gestorven. Geschokt en half verdoofd onderneemt hij een lange tocht, die hem vanuit het chaotische stadsgewoel brengt naar het bergdorpje waar hij het lichaam van de overledene vindt. Geholpen door dorpelingen die de laatste rituelen uitvoeren en de dode over de heuvels dragen, begeleidt Brienen zijn vriend naar diens uiteindelijke bestemming. Camera: Benito Strangio. Montage: Menno Boerema, Kees Brienen. Productie: René Goossens, Annemiek van Gorp, Kees Brienen. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Film Fonds. Een speelfilm, gebaseerd op en vermengd met ware gebeurtenissen. DEAD BODY WELCOME is geïnspireerd op het waar gebeurde verhaal van de reis die regisseur Kees Brienen maakte op zoek naar zijn overleden vriend. Die reis begon met het voornemen om samen een film te maken van de totale zonsverduistering die in Ghana plaatsvond op 29 maart 2006 met de gedeelde drijfveer om de ultieme cirkel van licht te filmen; om het beeld vast te leggen dat zichtbaar maakt dat we op een planeet leven. Om een film te maken over het ontzag voor het universum. Speelfilmdebuut van Kees Brienen na eerder experimenteel werk. Taal: Engels, Hindi en Nederlands. Kijkwijzer: Alle Leeftijden.

Persreactie:
Immy Verdonschot op NeerlandsFilmdoek.nl op 4 april 2013: "De film wordt omschreven als een meditatieve roadmovie, en dat is precies wat het is. (...) Helaas is het ‘verhaal’ zo op hem en zijn innerlijke ervaring gefocust, dat je als kijker vreemd genoeg het gevoel hebt ver van zijn belevingswereld af te staan. (...) prachtige beelden van India worden afgewisseld met de harde realiteit van de dood. Jammer genoeg voelt het aan alsof de film geen duidelijke keuze maakt tussen het weergeven van de persoonlijke (psychologische) reis van Brienen en het tonen van het prachtige India. Dead Body Welcome is een bij tijd en wijle intrigerende film met prachtige beelden van India, waar helaas nog iets aan ontbreekt. Voor een speelfilm loopt het verhaal nog te stroef en blijven sommige keuzes en gedachten onduidelijk. Toch is het bewonderenswaardig hoe Brienen zichzelf blootgeeft en zich nogmaals onderwerpt aan de beleving van het verlies van zijn vriend. Dat maakt deze meditatieve roadmovie een bijzonder eerbetoon dat door zijn experimentele aard echter niet voor iedereen zal zijn."

Première: 4 april 2013 (o.a. Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Den Bosch, Breda)
K-72 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten