donderdag 4 april 2013

APP

Bobby Boermans

met: Hannah Hoekstra (Anna Rijnders), Isis Cabolet (Sophie Welts), Robert de Hoog (Tim Maas), Alex Hendrickx (Stijn Rijnders), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Daan Thijsse), Jeroen Spitzenberger (Jerry), Gigi Ravelli, Mark van Eeuwen (Sim), Liza Sips (Liesbeth), Harry van Rijthoven (Dr. Carlo), Patrick Martens (Henry)

Scenario: Robert Arthur Jansen. De bescheiden en intelligente 21 jarige psychologie studente Anna Rijnders gaat, na een dramatisch verkeersongeval waarbij haar jongere broer gedeeltelijk verlamd is geraakt, helemaal op in haar eigen virtuele wereld. Ze is verslaafd aan app’s, social media en haar smartphone. Anna is bevriend met de spontane en sexy studente Sophie, die een relatie heeft met de jonge, aantrekkelijke Daan. Na een wild feest, waar ze zich weinig van kan herinneren, ontdekt Anna dat die nacht door een onbekende een mysterieuze APP op haar smartphone is geïnstalleerd, die IRIS heet en antwoord heeft op alle vragen. Tot haar verwondering weet de slimme en handige APP niet alleen antwoord op wetenschappelijke en historische vragen, maar ook op vragen die betrekking hebben op haar persoonlijke leven en dat van vrienden. Als ze via de scherpzinnige APP cryptische teksten en codes ontvangt, die samenhangen met de plotselingen raadselachtige dood van mensen uit haar omgeving, dringt langzaam maar zeker het besef door dat IRIS meer is dan een handige APP…

Producenten: Kees Abrahams, Felice Bakker, Robin de Levita, Robert Arthur Jansen, Edvard van 't Wout. Muziek: Herman Witkam. Camera: Ezra Reverda. Montage: Brian Ent. Casting: Houdijn Beekhuis. Production design: Paula Loos. Kostuums: Marion Boot, Marian van Nieuwenhuyzen. Make up: Rob Hillenbrink. Special effects: Lieven Slabbinck. Stunts: Mariken van Lammeren.

De thriller APP is de eerste bioscoopfilm ter wereld die ondersteund wordt door een second screen applicatie. Via het tweede scherm volgt de kijker in de bioscoop een parallelle verhaallijn die op key scènes van de film op het grote doek en een mobiele device samenkomen.

De film APP kan alleen second screen worden bekeken als de app van te voren is gedownload. “De film is ook zonder second screen zeker de moeite waard om te kijken. Het is een superspannende en eigentijdse thriller geworden. Maar mensen die second screen willen meemaken, zullen vooraf en tijdig de app moeten installeren. Via je mobiel kan je als kijker in de bioscoop een parallelle verhaallijn volgen die tijdens belangrijke momenten zowel op het grote doek als op je mobiel geheel samenkomen. Dit geeft een totaal nieuwe invulling van hoe wij films zullen beleven in de toekomst”, zegt Bobby Boermans van 2CFILM en regisseur van APP. “De kijker wordt verrast met foto's, informatie en extra filmscènes die volledig gelijk lopen tussen je mobiel en het grote scherm in de zaal.”

Handleiding van de vooraf te downloaden app (gratis):
1. Installeer vooraf de gratis app voor Android of IOS. Installeren kan via onderstaande buttons. De app kan ook gevonden worden in de App Store en Google Play onder de naam “APP De Film”, probeer deze thuis eerst uit voordat je naar de bioscoop gaat.
2. Start de app aan het begin van de film.
3. De app zal je smartphone of tablet herkennen tijdens de film.
4. Je hebt geen wifi verbinding nodig tijdens de film. Alle signalen zijn verwerkt in de audiotrack.
5. Tijdens de film ontvang je meerdere malen exclusieve beelden en exclusieve verhaallijnen op je smartphone of tablet.
6. Na de film krijg je toegang tot exclusieve extra content in de app.
Let op! I.v.m. de bestandsgrootte van de app moet deze via wifi worden geïnstalleerd.

Voorpremieres vanaf 28 maart 2013 in diverse steden.

Persreacties:
Marjolein de wit in 'Metro' van donderdag 4 april 2013: "(...) Door de achtergrondinformatie [via de app] begrijp je het verhaal bovendien een stuk beter. Daarnaast is de opbouw van APP sterk: van begin tot eind zit je op het puntje van stoel. (...)"

Robbert Blokland in 'Sp!ts' van donderdag 4 april 2013: "(...) Het gebeurt niet vaak dat Nederlandse films uitgebreid worden besproken door Amerikaanse entertainmentbladen. Maar de vlotte tienerhorror APP is een speciaal geval, concludeerde zelfs Hollywood. Voor het eerst ter wereld maakt een bioscoopproductie gebruik van een ’second screen applicatie’: via een app die het publiek van tevoren kan downloaden, worden op de mobiele telefoon van de bezoeker extra scènes vertoond die bij dragen aan het verhaal. Bij uitzondering wordt voor de voorstelling verzocht vooral de gsm aan te laten staan. (...) eigentijdse Final Destination meets De Lift. Over de bijzondere gimmick van de extra beelden op de app (die je thuis al moet downloaden!) zullen de meningen verschillen. De toegevoegde waarde is zeer beperkt: slechts een enkele keer dragen de beperkte brokjes informatie echt bij aan het verhaal. Eigenlijk heeft de film dit unicum helemaal niet nodig om te boeien. En die gsm op schoot, die ook trilt als de eigenaar gewoon normale gesprekken of sms-berichten binnenkrijgt, leidt een groot deel van de tijd vooral af. 'Second screen' is een leuk curiosum om APP internationaal onder de aandacht te brengen, maar zeker geen begin van een trend in bioscoopland."

Kijkwijzer: 12 jaar (angst,drugs, geweld, grof taalgebruik)

Site: appdefilm.nl/

Trailer

IMDb

Premiere: 4 april 2013

K-82 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten