met: Raymond Thiry (Arie), Anna Hermanns (Sonja), Hans Dagelet (huisbaas), Raymonde de Kuyper (Loes), Juda Goslinga (Jan), Stefaan Degand (De Dikke), John Buijsman (zwerver), Aat Ceelen (gravende man), Leny Breederveld (Esther), Dewi Reijs (verkoopster), Dionisio Matias (bewaker 2), Pim van Alten (Koos), Jules Deelder (man met honden), Erik van Welzen (beveiliger), Xarah Von Den Vielenregen (Burlesque danseres), Martin Hofstra (barman 'Koning der cocktails' / Dr. Banting), Lola van Duijl (meisje bij de tram), Paul Disbergen (naakte man 1), Nick van Gerven (naakte man 2), Thomas van Ouwerkerk (naakte man 3), Oscar Vellinga (naakte man 4), Robin van Hilten (vieze mannenkoor 'The Barbershop of Horrors'), Andries de Roode (vieze mannenkoor 'The Barbershop of Horrors'), Sanne Schaap (vieze mannenkoor 'The Barbershop of Horrors'), Jeroen S. Rozendaal (vieze mannenkoor 'The Barbershop of Horrors'), Ronald Ossendrijver (vieze mannenkoor 'The Barbershop of Horrors'), Stan van der Burght (vieze mannenkoor 'The Barbershop of Horrors'), Nils Schwartz (vieze mannenkoor 'The Barbershop of Horrors'), Anneclaar Ferguson (bierverkoopster), Erol Izaak Struijk (barman), Caroline Poiesz (schoenverkoopster), Martijn Smiths (tramdrager), Mark van Vliet (vieze mannenkoor 'The Barbershop of Horrors'), Govert Versluis (vieze mannenkoor 'The Barbershop of Horrors'), Pierre van Duyl (straatmuzikant), Sus Verbruggen (trainer), Toes Smit (winkelende dame), Errol Struijk (barman op personeelsfeest), Frederique Spigt (straatmuzikante), Lenina Ungari (dansend meisje), Ger van Voorden (scheidsrechter / straatmuzikant), Rufus Ketting (man uit raam)
Scenario: Ari Deelder, gebaseerd op het boek Door de liefde toegetakeld van Aat Ceelen. Arie worstelt met een writersblock en denkt zijn muze te hebben gevonden in de mooie trambestuurster Sonja. Wanneer haar lijn wordt opgeheven probeert hij op allerlei manieren met haar in contact te komen. Hij volgt haar, wacht op haar voor winkels waar hij haar ooit heeft gezien, dringt binnen op het personeelsfeest van het vervoersbedrijf en rijdt met alle tramlijnen mee. Als hij ontdekt dat er een andere man is in het leven van zijn Sonja, laat hij zijn droom over een leven samen met haar niet verpesten door deze ‘Dikke met z’n toverviool!’ Terwijl zijn fantasieën over Sonja steeds mooier worden, gaat het met Arie steeds beroerder.
Producent: Jeroen S. Rozendaal. Camera: Daan Nieuwenhuys. Montage: Tim Roza. Production design: A.M.C. Fok. Kostuums: A.M.C. Fok, Ellen Rooijakkers. Make up: Judith Van Dongen. Geluid: Henk-Jelle de Groot. Muziek: New Cool Collective. Distributie: Just Film Distribution. Licht: Maarten van der Pluijm. Animaties: Nina Gantz.
Ari Deelder acteerde van haar 7e tot aan haar 17e in verschillende producties bij het Jeugdtheater Hofplein. Na de havo te hebben afgerond werkte ze buiten haar studies aan de Gerrit Rietveld Academie en de Nederlandse Film en Televisie Academie (beide niet afgerond) mee aan verschillende film en theaterproducties in diverse functies. In 2010 won ze met haar scenario “Toegetakeld door de liefde“ de Lang Rotterdams competitie van het Rotterdam Media Fonds en volgde ze het writerslab bij het Binger Filmlab om dit scenario verder te ontwikkelen. In 2011 richtte ze samen met Marlou Stolk de theaterstichting ‘Schöne Welt’ op en maakte ze de voorstelling “Ieder het zijne“ met tekst van J.A. Deelder.
Vanaf 21 maart 2013 draaide de film in Lantaren/Venster te Rotterdam en in Kriterion te Amsterdam. Vanaf 28 maart 2013 in ‘t Hooght te Utrecht en op 24 en 25 maart 2013 in het Filmhuis te Leeuwarden.
Persreacties:
Koen van Leeuwen op Neerlands Filmdoek op 20 maart 2013: "Toegetakeld door de Liefde is het regiedebuut van Ari Deelder en tevens het laatste project van het inmiddels wegbezuinigde Rotterdam Media Fonds. (...) Hoofdrolspeler Raymond Thiry weet met zijn droevige gelaat de eenzame schrijver uitstekend te vertolken en in alle surrealistische situaties te overtuigen. Bij vlagen zijn de dromerige scènes hilarisch, maar met name visueel overtuigend. Het is al vroeg in de film goed te merken dat Ari Deelder de dochter is van dichter Jules Deelder; de stad Rotterdam als het sfeerbepalende decor, de jazzy soundtrack van New Cool Collective, de vormgeving van de titels en filmposter verraden een voorliefde voor jazz, de jaren ’50 en het klassieke Hollywood. In combinatie met de animaties van Nina Gantz leveren deze elementen sfeervolle beelden en mooie absurdistische scènes op, waarin het verlies van realiteitsbesef van schrijver Arie mooi wordt verbeeld. De film doet door haar camerawerk, kleur- en lichtgebruik ergens denken aan een tragikomische versie van Paul Verhoevens De Vierde Man, waar een schrijver eveneens kampt met een gebrek aan inspiratie en zich in een dromerige, surrealistische wereld bevindt. Het is echter jammer dat Toegetakeld door de Liefde halverwege te veel blijft hangen in absurdisme en de kijker niet emotioneel mee kan gaan in de teloorgang van Arie. Het regiedebuut van Ari Deelder is een sfeervolle tragi-komische vertelling van een man die ten onder gaat aan zijn eigen obsessie. De film levert voldoende momenten van komisch absurdisme op, maar kiest helaas te vaak voor vorm, waardoor de film diepgang mist en niet voor de volle 90 minuten weet te beklijven."
Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 21 maart 2013: "Het debuut van Ari Deelder, dochter van oer-Rotterdammer Jules Deelder, is vooral charmant. (...) Er is in Nederland geen acteur te vinden met een betere kop dan die van hoofdrolspeler Raymond Thiery. Het scenario is dun en vaak enorm clichématig."
Site: toegetakelddoordeliefde.wordpress.com/
Trailer
Première: 21 maart 2013 (2 bioscoopzalen)
K-90 minuten
Trailer
Première: 21 maart 2013 (2 bioscoopzalen)
K-90 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten