zaterdag 16 maart 2013

LOTGENOTEN


Stephan Brenninkmeijer

met: Alfred Heppener (Remco Albrecht), Heleen van Doremalen (Ineke Albrecht), Fransie Groenendijk (Lieke Albrecht), Martijn van Hese (Tobias Albrecht), Marleen Maathuis (Merel), Mischa van der Klei (Fred), Cas van der Sande (Wim), Nienke Brinkhuis (Maaike), Charmène Sloof (Nadja van Romsbeek), Heidi Groen (winkeleigenaresse), Joshua Rubin (ober), Michael Schnörr (Yul)

Scenario: Robert Alberdingk Thijm, Stephan Brenninkmeijer, Fleur Jansen, Kim van Kooten, Paul Verhoeven. Remco Albrecht (Alfred Heppener), directeur van ‘Albrecht Construct’ en womanizer, viert op aandringen van zijn vrouw Ineke (Heleen van Doremalen) met tegenzin zijn 65ste verjaardag. Vanaf het moment dat het feest begint gaat het lot op de loop met zijn lichtzinnige levensstijl. Zijn rebelse dochter Lieke (Fransie Groenendijk) krijgt bezoek van haar vriendin Merel (Marleen Maathuis). Er wordt ingesnoven en beide vriendinnen verschijnen strak van de cocaïne op het feest. Merel is tevens de reden dat Remco’s zoon Tobias (Martijn van Hese) hem bij Ineke in verlegenheid brengt waardoor de sfeer steeds grimmiger wordt. Zakenpartners Wim (Cas van der Sande) en Fred (Mischa van der Klei) slijpen hun messen en proberen achter zijn rug om zijn bedrijf te verkopen. Tot overmaat van ramp komt zijn voormalige kantoorscharrel Nadja (Charmène Sloof) onuitgenodigd op het feest, en blijkt nog zwanger ook...

Geproduceerd door: IO Filmproducties / BrennFilm. Camera: Stef van Wijk, Geert van Schoot, Pieter Verburg, Onno 't Hooft. Geluid: Tom van Hoof, Raoul Popma, Olivier Nijs, Ronald van der Spek, Ruud Bouma. Make up: Eva Versteeg, Jacqueline Vlaanderen, Larissa van Marle. Montage: Stephan Brenninkmeijer. Muziek: Ruud Hermans, Luuk Degen, Danny Weijermans.

LOTGENOTEN is een film die gemaakt is tijdens het Entertainment Experience in samenwerking met Ziggo. Met crew en cast van ingeschrevenen kwamen ze onder de naam IO Filmproducties als grote winnaar uit de bus, maar het was Paul Verhoeven die de officiële versie regisseerde onder de titel STEEKSPEL.

LOTGENOTEN beleefde zijn première op 13 maart 2013 in bioscoop JT Apeldoorn (voorheen Tivoli theater). Regisseur Brenninkmeijer bracht zijn jeugd door in Apeldoorn. Aansluitend was de film die week in JT Apeldoorn te zien. Op 26 maart 2013 was er een speciale vertoning in het Chassé Theater te Breda. Ook hier inclusief een Q&A met acteurs en de makers.

De film verschijnt vanaf 19 maart 2013 op Video-on-Demand en is vanaf 20 maart 2013 te koop op DVD. Deze distributie is in handen van Benelux Film Distributors.

Persreacties:
Guido Franken op Neerlands Filmdoek d.d. 12 maart 2013: "Naast Steekspel van Paul Verhoeven levert het interactieve filmproject Entertainment Experience nog een film af die een landelijk roulement krijgt: Lotgenoten van Stephan Brenninkmeijer is binnenkort te zien in enkele bioscopen, en wordt door Benelux Film Distributors aangeboden op DVD en VOD. Met de erotisch getinte thriller Caged maakte Brenninkmeijer in 2011 een vaardige lowbudget-productie, het wat minder geslaagde maar wel vlotte Lotgenoten moest het met nog minder budget stellen. Cast en crew verleenden gratis hun medewerking, apparatuur was reeds voorhanden of werd gratis geleend en de catering werd uit eigen zak betaald of verzorgd. Als deelnemer aan de Entertainment Experience was de werkdruk bovendien bijzonder hoog: de acht afzonderlijke delen – hier samen gevoegd tot een vloeiend geheel – moesten steeds binnen enkele dagen opgenomen worden.Het resultaat Lotgenoten mag er uiteindelijk best zijn, met name door het zichtbare plezier, het vlotte tempo en de vele (soms wat geforceerde) plotwendingen die ervoor zorgen dat de film geen moment indut. Filmtechnisch zijn de hoge werkdruk en de beperkte middelen zo nu en dan echter merkbaar. De enthousiaste cast wisselt goede en minder goede momenten met elkaar af, maar speelt zo enthousiast en aanstekelijk, dat de balans naar de positieve kant uitslaat. Lotgenoten laat geen diepe of blijvende indruk achter, maar biedt wel degelijk vermaak voor een avondje voor de buis."

JB in 'de Filmkrant' van maart 2013: "(...) Hetzelfde skelet, maar heel ander vlees aan de botten: Stephan Brenninkmeijer levert met Lotgenoten een alternatieve visie op Steekspel, dat Verhoeveniaanser is dan Verhoevens origineel. Laat de auteurstheorie hier maar op los: een film geschreven door honderden mensen, onder redactie van een gerenommeerde regisseur die er zijn stempel op drukt, maar gedraaid wordt door een andere filmmaker, die er zijn eigen draai aan geeft. Ziedaar: Lotgenoten, een alternatief Steekspel gemaakt in het kader van Entertainment Experience, dat deze maand op dvd verschijnt.Dat zal wellicht te maken hebben met de contacten van de regisseur: Stephan Brenninkmeijer werkt al sinds de vroege jaren negentig als regisseur en editor voor televisieseries als 12 steden, 13 ongelukken en Westenwind en leverde met Swingers (2003) en Caged (2011) al twee lowbudget soft-erotische thrillers af. Lotgenoten past duidelijk in die lijn. Brenninkmeijer permitteert het zich daarbij duidelijk om afstand te nemen van het aangereikte scenario. Dat moest sowieso voor het laatste deel van de film: om het einde van Verhoevens versie tot de première een verrassing te houden, werden de deelnemende teams uitgedaagd elk hun eigen slot te bedenken. Brenninkmeijer kiest ervoor drie al in eerdere delen uitgezette elementen voor het voetlicht te schuiven. Een geluidsopname die hoofdpersoon Remco Albrecht heeft gemaakt van een chantagepoging door zijn zakelijke kompanen zet de verhoudingen in een nieuw licht. Een romantische toenadering tussen Remcos dochter en haar beste vriendin waar al vroeg in Brenninkmeijers versie naar wordt gehint, komt tot volle wasdom. De Aziatische maffia wordt er met de haren bijgesleept voor een dosis plat geweld. Kortom: je neemt Verhoeven en doet er nog een schepje bovenop, met meer intriges, meer bloot en misschien ook wel meer ambitie. Dat daarbij het gebrek aan budget zich af en toe doet voelen en het acteerwerk soms te wensen overlaat, is dan niet het belangrijkst. Zolang de groep makers het aandurft zichzelf niet al te serieus te nemen, is het resultaat verrassend speels."

Kijkwijzer: 16 jaar (seks, drugs, grof taalgebruik).
Site
Trailer
Première: 13 maart 2013 (1 bioscoopzaal)
K-60 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten