woensdag 10 oktober 2012

ALLEEN MAAR NETTE MENSEN


Lodewijk Crijns

met: Geza Weisz (David Samuels), Immanuelle Grives (Rowanda),Jeroen Krabbé (Bram
Samuels, Davids vader), Annet Malherbe (Judith Samuels, Davids moeder), Maurits
Delschot=Negativ (Ryan), Sarina Voorn (Alessandra), Sigrid ten Napel (Naomi), Belinda
van der Stoep (Rita), Peter Blankenstein (hoofdredacteur)

Scenario: Lodewijk Crijns, naar het gelijknamige boek van Robert Vuijsje. David
Samuels komt uit een intellectueel Joods gezin uit het chique Amsterdam Oud-Zuid, maar
wordt door zijn uiterlijk vaak als Marokkaan aangezien. David is een man met een
opmerkelijke missie: het vinden van een ghetto fabulous queen met grote tieten en dikke billen. Zijn ouders en vrienden verklaren hem voor gek, maar David zet zijn zoektocht onverschrokken voort. Deze leidt hem naar de Bijlmer, waar hij na een aantal wilde avonturen bedrogen uit lijkt te gaan komen. Zal David zijn ideale vrouw, een grote donkere seksgodin met booty én brains ooit vinden?

Camera: Menno Westendorp. Montage: Herman P. Koerts. Productie: Fleur van den Berg.
Producenten: IDTV Film, Frans van Gestel, Jeroen Beker, Arnold Heslenfeld. Uitvoerend
producent: Ellen Havenith. Production design: Gerard Loomas. Muziek: Fons Merkies.
Omroep: BNN. Distributie: Wild bunch.

ALLEEN MAAR NETTE MENSEN wordt geproduceerd door IDTV Film (Alles is Liefde,
Zwartboek, Black Butterflies) in coproductie met BNN en komt tot stand met steun van
het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO-fonds en de Suppletieregeling Film
Investeringen.

De opnames van ALLEEN MAAR NETTE MENSEN gingen 4 september 2011 van start duurden tot
half oktober 2011. Opgenomen in o.a. Amsterdam (Grand Café Bijlmer).

Actrice Immanuelle Grives (Rowanda) is voor de film 15 kilo aangekomen, want ze was
niet zo stevig gebouwd.

De film heeft een ander einde en het gebruik van straattaal is toegenomen.

De première was oorspronkelijk gezet op 1 maart 2012.
De film werd niet gekozen als openingsfilm van het Nederlands Film Festival - dat werd
NONO, HET ZIGZAG KIND - en daarom ook geen première in Utrecht besloot distributeur
Wild Bunch.

Persreacties:
Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 11 oktober 2012: "(...) Supergrappige verfilming (...) glansrollen voor Geza Weisz en zijn filmvader (Krabbé). Vooral de kennismaking van Davids ouders met diens vriendin Rownada is om niet snel te vergeten. (...)"


Marieke Kremer in 'Sp!ts' van donderdag 11 oktober 2012: "(...) Vooral nieuwkomer Imanuelle Grives (...) steelt de show in de tamelijk hysterische rol van Davids voornaamste love interest (...) leuke rollen van Annet Malherbe en Jeroen Krabbé (...) De romanversie van Alleen Maar Nette Mensen zorgde destijds voor nogal wat rumoer: sommige zwarte vrouwen voelden zich beledigd of vonden het boek racistisch, anderen vielen over Davids vileine commentaar op de multiculturele samenleving en zijn benoeming van de vooroordelen die bij de verschillende kampen leven. De film geeft de toeschouwer veel minder een ongemakkelijk gevoel. Crijns en zijn cast mikken vooral op de lach (...) als de zere punten dan wel worden aangeraakt, bijvoorbeeld in een schokkende scène waarin David zich voor een kleine vergoeding in een klederbox laat pijpen door een jonge moeder, wordt daar te gemakkelijk weer overheen gestapt. Dat laatste betekent niet dat ALLEEN MAAR NETTE MENSEN geen aanrader is; daar zorgen de hoge grapdichtheid en de sterke acteurs (...) wel voor. Toch blijft het gevoel hangen dat Crijns zijn publiek probeert te sparen, iets dat het boek van Vuijsje zeker niet deed."

Mark Moorman in 'Het Parool' van woensdag 10 oktober 2012: "(...) een boek dat erom vraagde om verfilmd te worden. (...) De eerste keer dat Rowanda door het beel marcheert werkt heel goed op film (...) Jeroen Krabbé en Annet Malherbe maken een fraai komisch nummer van het ouderpaar (...) Het is niet allemaal even sterk. Sommige scènes blijven in cabaret steken, waardoor de toon niet altijd in balans is. De naargeestige scènes waarin onze vrolijke David terechtkomt in situaties waarin jonge vrouwen zich prostitueren in een perverse ruilhandel hebben niet het gewicht dat ze zouden moeten hebben. En het slot is wat al te krampachtig bedoeld om iedereen vrolijk naar huis te sturen. Er hangt veel van deze film af. Is er een breed publiek te vinden voor een scherpe, eigentijdse komedie van Nederlandse boden, nu eens niet gebaseerd op een zouteloze thriller? De voortekenen lijken goed te zijn: de trailer werkte als een trein - en als we ons niet vergissen hangt er een opgewonden sfeertje rond ALLEEN MAAR NETTE MENSEN. Als er nu ook nog een aktiegroep zo vriendelijk zou willen zijn?"

Trailer

Première: 11 oktober 2012
K-90 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten