donderdag 14 februari 2013

USHI MUST MARRY

Paul Ruven

met: Wendy van Dijk (Ushi), Hiromi Tojo (Ushi's assistent), Patrick Dempsey (Patrick Dempsey), Chris Noth (Chris Noth), Uri Geller (Uri Geller), Jillie Reil (Jillie), Jenny Allford (farmer's girlfriend), Rachel Federoff (matchmaker), Destin Pfaff (matchmaker), Christopher Craig (doctor), John Flanders (chef), Hans Klok (Hans Klok), Ted Fletcher (father of the bride), Rosalio Garcia (Taco boy), Cherise Silvestri (mother of the bride), Mark Sagato (Sumo), Jonathan Sawdon (doctor), Ushi (news reporter), Gregory Bennett (farmer), Jolien Orye (bride), Andrew Blumenthal (father of the groom)

Scenario: Marian Batavier, Paul Ruven. Komedie. Vanwege de Japanse traditie móet Ushi trouwen. Als ze niet binnen twee weken een partner vindt, zal ze zelfs worden uitgehuwelijkt aan een enorme sumoworstelaar.

Producenten: Jean-Pierre Claes, Remco Kobus, Elwin Looije, Paul Ruven, Sven Sauve, Joris van Wijk. Muziek: Martijn Schimmer. Camera: Rolf Dekens. Montage: J.P. Luijsterburg. Casting: Kris De Meester. Art direction: Matthew Andrews. Stunts: Willem de Beukelaer, Nicolas de Pruyssenaere, Gaby Hoogenboom, Marco Maas, Christian Petersson, Nick Roeten, Michel Struik, Wendy Vrijenhoek.

Opgenomen in Nederland, België en Amerika.

Nederlands, Engels en Japans gesproken.

Hiromi Tojo (65) speelt al jaren de assistent in Ushi & Van Dijk. In het echt is hij is al sinds 1982 vechtsportleraar in Amsterdam. Tojo heeft een eigen vechtschool in de Eerste Nassaustraat in West. De Japanner werd geboren in Tokyo en verhuisde op zijn 32ste naar Amsterdam vanwege zijn Engelse vriendin die er woont en met wie hij trouwt. Hij spreekt dan geen woord Engels. Twee jaar later heeft hij zijn eerste rol in een commercial van Philips te pakken. Het is de start van een tv- en filmcarrière. Hij acteert in reclames van KLM en McDonald's en in tv-programma's als Verona en De André van Duin Show en in de films Gordel van smaragd, Flodder en Amsterdamned. In 1999 speelt hij voor het eerst de Japanse gastheer in Ushi & Van Dijk. (Bron: Het Parool, 9 februari 2013).

Na kritische recensenten, kreeg de film ook de wind van voren van dierenbeschermingsorganisaties. Deze vinden het 'onacceptabel' dat er een rol is weggelegd voor een chimpansee. Zo laat de organisatie Wilde Dieren de Tent Uit weten. Stichting AAP en het Jane Goodall Instituut delen deze mening volgens de verklaring. Wilde Dieren de Tent Uit stelde het optreden van de aap in 2012 al aan de kaak, maar werd toen gerustgesteld met de mededeling dat er geen gebruik zou worden gemaakt van een echt dier. Dit is later onjuist gebleken. Uit een reportage die backstage gemaakt is, heeft de organisatie opgemaakt dat het om de chimpansee Tibi gaat en dat het dier, gekleed in een bruidsjurk, zich niet fijn voelt.

Persreacties:
Het is de tweede film van Paul Ruven in korte tijd waar de critici niet over te spreken zijn. Half december 2012 leverde hij als producent Het Bombardement af. Ook deze film werd volledig afgefikt door de critici.

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 13 februari 2013: "Soms kun je het onderliggende probleem van een film heel eenvoudig benoemen. Vraag: wat is er leuk aan de programma's waarin Wendy van Dijk als Ushi bekende mensen interviewt? Antwoord: de reacties wanneer blijkt dat onder de vermomming een blonde vrouw schuilgaat. Maar in Ushi Must Marry is Ushi gewoon Ushi. Van Dijk blijft onzichtbaar. (...) Het script is een aaneenschakeling van uitgeschreven en geïmproviseerde sketches, gebouwd op humor van bedenkelijk niveau. Zo komt Ushi in de keuken van een hotel terecht. De chef denkt dat ze er werkt en vraagt Ushi waar de 'pussy' is. Verwarring alom, tot blijkt dat hij 'octopussy' bedoelt, het hoofdgerecht van die avond. (...) Het moet gezegd: Wendy van Dijk beschikt over komisch talent. Dat blijkt vooral in de scène waarin Ushi op bezoek gaat bij een etiquetteleraar en de man tot wanhoop drijft. Maar de interviews met grote sterren Patrick Dempsey (Grey's anatomy) en Chris Noth (Mr. Big uit Sex and the city) zijn juist weer erg tam. Je kunt je bovendien niet aan de indruk onttrekken dat beide heren op de hoogte waren van het complot. Dan zijn er nog de raciale stereotypen. Sacha Baron Cohen laat je als Borat vooral lachen om de mensen die hij benadert. Zijn rol is een dekmantel. Maar in Ushi Must Marry zijn de typetjes de voornaamste bron van humor. Wie lacht anno 2013 nog onbezwaard om een Japanse met een splaakgeblek?"

Marieke Kremer in 'Sp!ts' van donderdag 14 februari 2013: "(...) als Ushi Must Marry iets duidelijk maakt, is het wel dat een typetje dat in een bepaalde tv-formule op lachspieren werkt, op het grote doek helemaal kan doodslaan.Om maar met de deur in huis te vallen: Ushi Must Marry is niet grappig. De makers doen héél erg hun best om grappig te zijn. Maar dat lukt slechts zelden, en dat maakt het kijken naar deze film tot een ongemakkelijke ervaring. Aan Wendy van Dijk ligt dat niet echt; zij speelt Ushi met de vanzelfsprekendheid van iemand die vergroeid is met haar personage. Door het verhaal dat ze voorhanden had, geschreven door regisseur Paul Ruven, die ook scenario voor Het Bombardement voor zijn rekening nam, had ze echter geen schijn van kans. Het script is namelijk een rommeltje: onevenwichtig, vol onlogische verwikkelingen en met een hak op de tak-ritme. En vol flauwe, platvloerse grappen, dus. (...) Op tv was het ene optreden van Ushi natuurlijk ook geslaagder dan het andere, maar de formule van bizar interview gevolgd door de climax van Van Dijk die haar vermomming afzette, werkte in principe wel. Zonder die onthulling en vooral zonder fatsoenlijk script, gaat Ushi echter stevig onderuit."

Noa Maas in 'Metro' van donderdag 14 februari 2013: "(...) De interviews halen het niveau van de serie makkelijk. Dat zijn de leukste stukjes uit de film. Maar die duren maar twee keer tien minuten. (...) de rest van de film is flauw. Poep- en plasgrappen nemen het volledig over. Ushi's vreselijke verloofde is niet bevorderlijk voor de zin in popcorn. Zeker niet op het grote scherm."

Fabian Melchers op NeerlandsFilmdoek.nl op 12 februari 2013: "Als je binnen vijf minuten al met rollende ogen op je horloge aan het kijken bent, weet je dat er iets fout zit. Ushi Must Marry wordt alleen maar  slechter en slechter. Jammer is het, dat er na een jaar waarin de Nederlandse cinema veel moois te bieden had, twee films in de bioscoop verschijnen die het niveau zo omlaag halen. Het Bombardement was vorige maand al een behoorlijke misser, nu wordt het nog erger met Ushi Must Marry. Ate de Jongs oorlogsfilm was een drama dat onbedoeld komisch uitpakte, dit is een komedie die uitmondt in een drama. Hoe je het ook wendt of keert, bij het Jan Smit-vehikel viel er tenminste nog wat te lachen.Ushi Must Marry komt van de hand van Paul Ruven, die -toeval of niet- meeschreef aan Het Bombardement. (...) de film blijkt maar bar weinig met het televisieprogramma te maken te hebben. Ruven heeft iets documentaire-achtigs als Borat willen maken: een serie interviews op een komische manier laten ontsporen. Dat ontsporen is gelukt, maar komisch is het allerminst.Wat deze film pas echt een uitputtende martelgang maakt is niet eens dat mislukte mockumentary-element, maar de onophoudelijke tsunami van inspiratieloze poep- en pies-slapstick. Bijna zeven ton gaf het Filmfonds aan Ushi Must Marry, en dat is onder andere besteed aan smijten met duur voedsel, een dikke blote sumoworstelaar, en een onmetelijke hoeveelheid sloopwerk. Dat gaat 96 hele lange minuten zo door. Wees gewaarschuwd."

Trailer
IMDb
Première: 14 februari 2013
K-96 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten