donderdag 14 februari 2013

DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END

Michiel ten Horn

met: Jacqueline Blom (Etty), Freerk Bos (mentor), Frans de Wit (vader Thymen), Vivian Dierickx (Eva), Abe Dijkman (Emanuel), Flip Filz (docent Engels), Anandi Gall (Mardou), Rafael Gareisen (Veit), Ton Kas (Evert), Loes Kok (Vicky), Giam Kwee (moeder van Thymen), David Markx (Thymen), Stella Mever (Lilly), Tomer Pawlicki (Erwin), Nina Tesselaar (Sofie), Freddie Tratlehner (Ron Kanon), Minou van den Berg (Birgit), Lotte van der Hoek (Kim), Kelly van der Waals (Sharonja), Stefan de Walle (Huub), Patricio Wiedermann (Olli), Nicanor Zinga (Ngiri)

Scenario: Anne Barnhoorn. Het Nederlandse gezin Van End krijgt gedurende twee weken een Duitse uitwisselingsstudent over de vloer. Dit heeft een dusdanige impact op de verschillende familieleden dat hun hele leven op zijn kop wordt gezet. Dit leidt tot pijnlijke, ontroerende en hilarische situaties.

Producenten: Pieter Kuijpers, Iris Otten, Sander van Meurs. Muziek: Djurre de Haan. Muziek: awkward i. Camera: Jasper Wolf. Montage: Sander Vos. Casting: Job Castelijn. Kostuums: Minke Lunter, Rebekka Wormann. Make up: Rob Hillenbrink.

De werktitel was Sehnsucht, een mooi Duits woord dat staat voor een vurig of onbereikbaar verlangen. De uiteindelijke titel heeft volgens de regisseur iets dubbels. Je zit de hele film toch te wachten of die ontmaagding gaat gebeuren. Je gaat hierdoor met een bepaalde indruk de film in.

Persreacties:
Glamcult februari 2013: "(...) Heel herkenbaar voor [Wes] Anderson-fans. Al is dit Nederlandse debuut wellicht wat zwaarder op de hand dan diens werken. (...) Hoewel Ten Horn zich (nog) niet kan meten met Anderson - en dat zal zeker ook met budget te maken hebben - belooft deze tragikomedie een mooie toekomst. Ook voor scenarist Anne Barnhorn trouwens. Hoewel de meeste acteurs top zijn - we noemen een Jacqueline Blom en Ton Kas - kunnen sommige jongere spelers nog wat groei gebruiken."

Grieteke Meerman in 'Sp!ts' van donderdag 14 februari 2013: "(...) Ton Kas speelt de mooie, aimabele antiheld Evert, het gezinshoofd dat vergeefs probeert de boel bij elkaar te houden. Jacqueline Blom maakt indruk als zijn afgematte, verbitterde echtgenote Etty. Maar ook de drie jonge, onbekende acteurs die hun kinderen spelen, verdienen credits. Vivian Dierickx durft schaamteloos zielig te zijn in de rol van Eva en haar filmbroers Abe Dijkman en Romer Pawlicki gooien alle remmen los als de verwarde Manuel en Erwin. Maar het prettigst aan De Ontmaagding van Eva van End – dat overduidelijk dus over veel meer gaat dan de ontmaagding van Eva van End – is het bitterzoete smaakje. De personages zijn onaardig en gemeen, lelijk, saai of onhandig, maar wel echt. Je lacht ze uit, maar wilt ze tegelijkertijd ook even knuffelen. Een mooie conclusie; lang leve de imperfecties."

Noa Maas in 'Metro' van donderdag 14 februari 2013: "(...) hilarisch op een subtiele manier. Zelden zo veel gelach gehoord in de bioscoopzaal. Een hartverwarmend, confronterend verhaal met goede acteurs. (...) Sommige scènes zoals de daadwerkelijke ontmaagding, kunnen shockerend zijn."
Fabian Melchers op NeerlandsFilmdoek.nl op 14 februari 2013: "En weer is Nederland een mooi zelfverzekerd speelfilmdebuut rijker. Vorig jaar werden we aangenaam verrast met o.a. Hemel en Kauwboy, nu belooft ook De Ontmaagding van Eva van End veel goeds voor de toekomst. Michiel ten Horn speelt wel leentjebuur bij makers als Todd Solondz en Wes Anderson, maar dat maakt zijn tragikomedie er niet minder aangenaam op. (...) Ten Horn laat uitvergrotingen van de realiteit zien. Hij zet een fijne, licht-vervreemdende sfeer neer, met (net iets te) strakke decors, een behaaglijke soundtrack en tragikomische karikaturen als hoofdpersonages. Dat laatste gaat de film in de tweede helft jammergenoeg een beetje tegenwerken, wanneer de regisseur meer drama begint in te bouwen. We kunnen namelijk wel lachen om de mensen in Eva van End, en we kunnen ze soms zelfs ook wel begrijpen, maar echt met ze meevoelen is iets anders. Daarvoor zijn ze te ver uitvergroot.Waar die balans tussen stilering en ontroering ligt is moeilijk aan te geven. Zelfs Wes Anderson was daar vroeg in zijn carrière minder bedreven in dan nu. De toekomst moet gaan uitwijzen of de 29-jarige Michiel ten Horn zich ook zo gaat ontwikkelen. Zijn eerste film is in ieder geval veelbelovend."

Trailer
IMDb
Première: 14 februari 2013
K-98 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten