woensdag 9 juli 2014

LOENATIK, TE GEK!

Johan Timmers

met: John Buijsman (Dr. Doolittle), Rogier Philipoom (Boris), Martin van Waardenberg (Majoor), Karin van Holst Pellekaan (Bep Brul), Dick van den Toorn (Fats), Jacqueline Blom (zuster ten Hoeven), Mark Rietman (René), Catharina Haverkamp (mevrouw de Haas), Walter Crommelin (Bomhoff), Mike Nijdam (Johan)

Scenario: Karen van Holst Pellekaan, Martin van Waardenberg. De psychiatrische patiënten Bep Brul (Karen van Holst Pellekaan), De Majoor (Martin van Waardenberg), Fats (Dick van den Toorn), Mevrouw De Haas (Catharina Haverkamp) en Dr. Doolittle (John Buijsman) van Loenatik zijn
noodgedwongen teruggekeerd in de maatschappij nadat kliniek ‘Zonnedael’ is opgeheven. Zuster Ten Hoeven (Jacqueline Blom) mist haar geliefde patiënten en zonder hen heeft ze geen doel meer in haar leven. Wanneer de ’gekken’ vernemen dat de zuster ontvoerd is, beginnen ze onder leiding van De Majoor aan een riskante en prettig gestoorde zoektocht...

Producenten: Arnold Heslenfeld, Judy Maat, Errol Nayci, Anna van der Staak, Frans van Gestel. Muziek: Fons Merkies. Camera: Dennis Wielaert. Montage: Jurriaan van Nimwegen. Casting: Janusz Gosschalk. Production design: Rosa van Gils. Kostuums: Heleen Heintjes. Make up: Leo
Maliepaard. Geluid: Coen Gravendaal. Stunts: Ron Sleeswijk.

Zevenentwintig afleveringen telde de komische televisieserie over de knotsgekke bewoners van de psychiatrische inrichting Zonnedael.
De populaire kinderserie liep van 1995 tot 2001. Een jaar later verscheen, ter afsluiting, Loenatik, de Moevie die de Gouden Kalf publieksprijs won.

Persreacties:
Zevenentwintig afleveringen telde de komische televisieserie over de knotsgekke bewoners van de psychiatrische inrichting Zonnedael. De populaire kinderserie liep van 1995 tot 2001. Een jaar later verscheen, ter afsluiting, Loenatik, de Moevie die de Gouden Kalf publieksprijs won.

Persreacties:
Constance van Amstel in 'Sp!ts' van woensdag 9 juli 2014: "(...) De verhaallijnen zijn verrassend en voelen tegelijkertijd vertrouwd voor Loenatik-fans van het eerste uur. Dit zijn inderdaad de levens die je je voorstelt bij deze types na ‘vrijlating’ uit het gesticht. Knap gedaan van bedenkers, schrijvers en hoofdrolspelers. De bijrollen verdienen zeker ook een pluim. Want: verrassend en goed gecast. Zijn er ook mindere punten? Ja. De zoektocht van de patiënten naar hun zuster is hysterisch en herkenbaar, maar staat in schril contrast met de verhaallijn van de ontvoerde zuster. Die is een stuk rustiger en wijkt ook qua stijl wat af. De scènes met de zuster lijken vooral aangebracht om wat adem te geven in alle hysterie van de Loenatiks, maar zal voor de ware Loenatikfan eerder als onderbreking van de hilariteit voelen dan als een welkome adempauze."

Barend de Voogd op Nu.nl op 9 juli 2014: " (...) Het goede is, dat al die kluchtige typetjes ook een verrassende andere kant hebben. Bep is geobsedeerd door trouwen en "zoenen met kwijl", maar ze is ook heel erg lief voor de anderen wanneer die getroost moeten worden. De Majoor blijkt toch veel meer gezag te hebben dan je zou verwachten. Wat er met zuster Ten Hoeve gebeurd is, verklappen de makers vrijwel onmiddellijk. Dat maakt het verhaal wat minder spannend, maar je krijgt er een leuke en schattige verrassing in de finale voor terug. Echt zo'n film waarbij je kinderen na afloop kraaiend van de pret de verkleeddoos induiken."

Eric le Duc in 'de Telegraaf' van donderdag 10 juli 2014: " (...)  Op de dvd van Loenatik - de moevie verklaarden Karen van Holst Pellekaan (Bep Brul) en Martin van Waardenberg (de Majoor) nog dat de film het einde was van Zonnedael en zijn gekke bewoners. Kennelijk kregen de bedenkers van Loenatik weer de kriebels, want met Loenatik, te gek! serveert het duo nu toch een tweede film die gebaseerd is op de succesvolle zondagochtendserie van de VPRO. Met Johan Timmers als regisseur is ook deze familiefilm weer een verrukkelijk avontuur voor jong en oud geworden. Het verhaal is net iets te mager om de spanningsboog een speelfilm lang strak te houden. Maar het zijn de kleurrijke personages, de speelse dialogen en de slapstickactie die voor prettig gestoord plezier zorgen. Wie weer het meest ontroert, is dierenvriend Dr. Doolittle (John Buijsman). In de vleesverwerkingsfabriek waar hij werkt, huilt hij tranen met tuiten bij elk kipfiletje dat hij inpakt. En gelegen in een hondenhok steelt hij de show met de allerbeste grap uit de film. Gaat dat zien!"

IMDb
Trailer
Première: 9 juli 2014
K-88 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten