met: Massimo Pesik (Nick), Jasha Rudge (Iwan), Gijs Blom (Olivier), Vera van der Horst (Gina), Sem de Vlieger (Daphne), Ramon Verkooijen (Pepijn), Negativ=Maurits Delchot (Alfredo), Juul Vrijdag (zuster Ruth), Hans Hoes (oncoloog Galwaard), Nicolette van Dam (zuster Esmee), Marcel Hensema (oncoloog Marco), Peter van Heeringen (vader Gina), Judith Bovenberg (moeder Gina), Peter van Bokhorst (vader Olivier), Susan Beijer (moeder Olivier), Annabel van Lieshout (Rianne), Kai van Strien (Bas), Karine Roldaan (moeder Bas), Kees Boot (fysiotherapeut), Yerrie Rellum (security man), Christel de Laat (psychiatrisch verpleegkundige), Martijn Donders (laborant), Leo Hogenboom (senior kinderarts), Catharina Haverkamp (Verkoeverwacht), Jay Lattig (jongen in lingerie), Jennifer Jago (onbekende verpleegkundige), Cockie Wehrmeijer (anesthesist), Lincy Molenaar (vrouw in videoclip), Sander Huisman (verpleegkundige met rolstoel), Jasper Pfeifer (co-assistent Peter), Thomas Heemskerk (prothesebouwer), Diggy Dex=Koen Jansen (Diggy Dex)
Scenario: Lodewijk Crijns, Albert Espinosa. Nick (Massimo Pesik), Iwan (Jasha Rudge) en Olivier (Gijs Blom) zijn drie vrienden die net als hun leeftijdsgenoten graag lol maken en kattenkwaad uithalen. Er is echter één verschil: alle drie hebben ze kanker en liggen ze op de afdeling kinderoncologie van een ziekenhuis. Ondanks hun situatie vermaken de jongens zich uitstekend met elkaar, zeker als de prachtige Gina op de afdeling wordt opgenomen...Kankerlijers is een ontroerende en indrukwekkende jongerenfilm over vechten voor het leven en onvoorwaardelijke vriendschap.
Productie: Burny Bos. Camera: Joost van Herwijnen. Montage: Herman P. Koerts. Art direction: Rosa van Gils. Muziek: Bart van de Lisdonk, Diggy Dex. Production design: Rosa van Gils. Kostuums: Manon Blom, Fleur Enderberg. Distributie: Entertainment One Benelux. De muziek wordt verzorgd door rapper Diggy Dex.
Nederlandse remake van het Spaanse Planta 4a (2003) van Antonio Mercero. Dit op een autobiografisch scenario gebaseerde Spaanse origineel won de Cinekid Award 2004.
Werktitel van de film was Groeten van de chemo.
Lodewijk Crijns over de medische werkelijkheid die anders is dan in de film in 'Metro' van donderdag 13 februari 2014: "Vrijwel niemand ligt nog weken achtereen in het ziekenhuis, en anders dan in de film lopen zaken als onderzoek, behandelingen en revalidatie niet door elkaar. (...) kon die werkelijkheid niet gebruiken in Kankerlijers. Dan had ik geen verhaal gehad. Ik had zo'n kostschoolachtige, afgesloten setting nodig. Dat betekent echter niet dat de film niet waarachtig is. Bij wijze van research heb ik veel gelezen en gepraat met jongeren die kanker hebben, en ik geloof dat de manier waarop de jongens uit de film met hun ziekte omgaan, representatief is. Gelukkig is dat ook bevestigd door mensen die het kunnen weten. We hebben een aantal voorpremières gehad, en daarbij waren wat jonge ex-kankerpatiënten aanwezig. Die kwamen na afloop naar me toe en zeiden dat ze zich herkenden in de emoties. Dat deed me goed."
De titel van de film veroorzaakte op social media ophef. Lodewijk Crijns daarover in 'Metro' van donderdag 13 februari 2014: "Ik heb veel commentaar gehad, maar niet kankerpatiënten. Die schrikken er blijkbaar niet meer van. Het woord roept vooral weerstand op bij mensen die de ziekte niet kennen en er bang voor zijn. Weet je wat zo gek is? Er is geen volk dat zoveel scheldt met ziektes als wij Nederlanders. (...) De hoofdpersonen noemen zichzelf kankerlijers, als geuzennaam, omdat ze willen laten zien dat ze niet zielig zijn. De titel dekt de lading daarmee volledig."
Crijns hoopt dat de film de ziekte vooral bespreekbaar maakt onder jongeren: "Wat je hoort van artsen en patiënten zelf, is dat tieners snel geïsoleerd raken. Veel vriendjes en vriendinnetjes weten niet goed hoe ze moeten reageren en laten dan uiteindelijk niets van zich horen. Er is veel angst, veel onhandigheid. Ik ben blij om dat taboe eens aan te pakken."
Van elk verkocht bioscoopkaartje wordt 50 cent gedoneerd aan de stichting KWF Kankerbestrijding die zich inzet tegen de ziekte.
Persreacties:
Leo Bankersen in 'de Filmkrant' van februari 2014: "(...) Crijns volgt Planta 4a tamelijk getrouw, ook al verloopt de behandeling van jonge kankerpatiënten in Nederland anders. De belangrijkste verandering betreft een leeftijdgenoot die op de afdeling wordt opgenomen, aanvankelijk weinig van de jongens wil weten maar later toch vriendschap sluit. Bij Crijns is dat geen jongen maar een meisje. En dan nog wel een beachvolleybalspeelster die op het strand strakke broekjes draagt, zo'n meisje waarover de jongens in Planta 4a alleen maar konden fantaseren. Die verandering maakt de dynamiek in theorie spannender. In de praktijk is het vooral een signaal dat Crijns nadrukkelijker dan Mercero op de tienerdoelgroep mikt. Zullen ze gaan zoenen? Veel meer levert het in dramatisch opzicht niet op. Zeker niet in vergelijking met de vriendschap die Olivier sluit met een meisje op de afdeling psychiatrie dat hij toevallig ontmoet. De nadrukkelijk aangezette puberale bravoure van de drie jongens (Massimo Pesik, Jasha Rudge en Gijs Blom spelen met aanstekelijke energie) is amusant genoeg, al valt de film daar wel vaak en gemakkelijk op terug. Toch zijn er ook mooie, bijna verstilde momenten, die de angst en vrees, tragiek en hoop achter al die stoerdoenerij aanstippen. Tegelijkertijd bewijst Kankerlijers dat je met een geamputeerd been niet zielig hoeft te zijn. Dat is in ieder geval verfrissend."
Katy op Movienewz.nl: " (...) Hoewel de Nederpop en straattaal er soms erg dik bovenop ligt, weten de jonge acteurs een geloofwaardige rol neer te zetten. De acteurs lijken een stuk ouder dan de leeftijd die ze moeten spelen, hun personages zijn veertien en vijftien jaar oud, maar dit past wel goed bij de kracht die ze uitstralen. De acteurs, waarvan de film voor de meesten hun speelfilmdebuut is, zetten een geweldige energie neer. Het gebruik van het woord 'kankerlijers' kan soms wat heftig overkomen, maar eigenlijk past dit wel goed bij de kracht van de personages. Een film over puberende jongeren met kanker kan natuurlijk niet emotieloos blijven. Dit wordt echter niet te erg benadrukt en Kankerlijers is dan ook geen tranentrekker, maar laat jongeren zien die er alles aandoen om een moeilijke periode door te komen. Het rebelse gedrag van de jongeren past goed bij de doelgroep van de film, namelijk personen tussen de twaalf en zestien jaar. De muziek in de film wordt verzorgd door rapper Diggy Dex. Dit ligt er echter wel heel dik bovenop en het moment dat hij als zichzelf verschijnt in de film, doet Kankerlijers dan ook geen goed. Het voelt meer als een wanhopige comeback dan dat dit een toevoeging is aan de film. Kankerlijers is geen perfecte film, maar zet de kracht van deze jongeren met de verschrikkelijk ziekte goed neer. Daarnaast zijn de rebellerende kwajongensgeintjes in de film van regisseur Lodewijk Crijns vermakelijk om naar te kijken."
TROSkompas.nl: "Een gemakkelijk onderwerp is het niet voor een comedy; kinderen met kanker. (...) Een beladen onderwerp als dit vergt een zorgvuldige aanpak. Drama en humor gaan hier hand in hand en leveren een ontroerende combinatie op. De jonge acteurs zijn relatieve nieuwkomers, al was Gijs Blom eerder te zien in de musical ‘Ciske de Rat’ en de film ‘Sonny Boy’. Onder de oudere acteurs zitten ervaren krachten als Marcel Hensema, Nicolette van Dam en Maurits Delchot, alias rapper Negativ/Nega. Het lange verblijf in het ziekenhuis is wat onrealistisch, het acteerwerk laat hier en daar een steekje vallen en er komen wat clichés voorbij, maar het resultaat is welgemeend en ontroerend."
Marieke Kremer in 'Sp!ts' van 12 februari 2014: "(...) Kankerlijers – de harde titel is afgeleid van de strijdkreet van het drietal: „We zijn niet ziek, we zijn kankerlijers!” – laat daarmee op een heel natuurlijke, levensechte manier zien hoe levenslust doodsangst de soms zitten de jongens natuurlijk wel degelijk in zak en as. Als ze horen dat een voormalig kamergenootje is overleden bijvoorbeeld. Of wanneer ze uit het raam moeten toezien hoe leeftijdsgenoten momenten van verdriet en angst geven diepte aan de rest, en zetten de schreeuwerige bravoure en de veerkracht van de jongens in het juiste perspectief. De drie onervaren hoofdrolspelers weten de film bovendien makkelijk op hun schouders te dragen; ze acteren naturel en zijn volkomen geloofwaardig als herrieschoppers met kleine hartjes. Zij weten, ook in de dramatischer scènes, bovendien elk gevoel van vals sentiment te voorkomen. Het is te hopen dat de titel zich niet tegen de film keert; Kankerlijers verdient een groot publiek."
Kijkwijzer: 12 jaar (grof taalgebruik, discriminatie, drugs).
IMDb
Trailer
Première: 12 februari 2014
K-93 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten