Alle Nederlandse films die vanaf 1 januari 2012 tot en met 31 december 2014 in de Nederlandse bioscopen vertoond zijn. Oudere en nieuwere films zijn terug te vinden bij FilmTotaal.nl op http://www.filmtotaal.nl/module.php?section=nfd
vrijdag 31 januari 2014
TOSCAANSE BRUILOFT
Johan Nijenhuis
met: Sophie van Oers (Sanne), Simone Kleinsma (stiefmoeder van Sanne), Ernst Daniël Smid (Tom), Jan Kooijman (Jeroen), Lieke van Lexmond (hockeyster Lisa), Carolien Spoor (Lisa’s zus Dominique), Diederik Ebbinge (Bob, een cosmetische chirurg), Martine Sandifort (Bella, de moeder van Lisa en
Dominique), Dirk Zeelenberg (bouwondernemer Koos), Matteo van der Grijn (Italiaan Camillio, de klusjesman op villa Matrimonio), Ruud Feltkamp (Erik, jongere broer van bruidegom Bob), Dionisio Matias (Robert-Jan), Medi Broekman (Marjolein), Joy Wielkens (Lot), Alessandro Bressanello (Bellamonti)
Scenario: Maarten Lebens, Annelou Verboon, Tijs van Marle. In een luxe vrijstaand landhuis in het zonovergoten Italië runt Sanne samen met haar vader en stiefmoeder de trouwlocatie Casa Matrimonio. Het landgoed ligt in Toscane. Deze schitterende streek is de ideale plek om je droombruiloft te vieren. In Casa Matrimonio komen gasten bij elkaar om het leven en de liefde te vieren. Een Toscaanse Bruiloft vormt voor alle gasten het hoogtepunt van hun verblijf. Voor sommigen is het landgoed bekend terrein en zij komen er wel heel graag. Want trouwen doe je immers maar... twee keer..
Productie: Johan Nijenhuis, Klaas de Jong, Bernard Tulp. De TROS is coproducent. Muziek: André Rieu en zijn orkest, Ronald Schilperoort. Camera: Maarten van Keller. Montage: Bas Icke. Casting: Janusz Gosschalk, Leonie Luttik. Kostuums: Martina Fehmer, Margriet Procee.
De opnames vonden van 1 juni tot en met 14 juli 2013 plaats in Villa Triboli in Toscane, Italië. Deze laat 19e eeuwse villa is ontworpen door Giuseppe Poggi. De villa ligt ten zuiden van Florence, dichtbij de kleine plaats Impruneta.
Naar aanleiding van negatieve reacties bij het testpubliek werd een seksscène aangepast. De kijkers waren het er niet mee eens dat Sanne bij haar vrijpartij met Jeroen degene was die het initiatief nam. Johan Nijenhuis in ' Metro' van vrijdag 31 januari 2014: " Zoveel kritiek op een seksscène had ik anno 2013 niet verwacht. Toch besefte ik bij nader inzien dat ze gelijk hadden; het personage Sanne zou dit helemaal niet doen. Gelukkig hadden we veel opnamemateriaal en hebben we het nog kunnen aanpassen."
Persreacties:
André Nientied op Nu.nl op 29 januari 2014: "(...) Met de 720.000 bezoekers voor Verliefd op Ibiza had regisseur Johan Nijenhuis vorig jaar een flinke bioscoophit. Vooraf leek het een gok om een zomerfilm in januari uit te brengen, maar achteraf bleek het volkomen logisch: juist in de kille wintermaanden verlekkerde het Nederlandse bioscooppubliek zich graag aan zomerse taferelen rond schaars geklede, mooie mensen. Dezelfde formule -mooie locatie, zomerse taferelen, romantische titel én uitbreng in januari- gebruikt Nijenhuis nu bij Toscaanse Bruiloft. (...) zo zijn er meer al dan niet voorspelbare verwikkelingen. Die leiden uiteindelijk niet tot Four Weddings and a Funeral maar tot liefst Six Weddings and a Funeral, omdat Nijenhuis geen maat kan houden. Want de romantiek wordt aangedikt met de bakken violen van André Rieu en de grappen zijn al even vet en kluchtig. Veel personages zijn karikaturen (schreeuwerige hockeymeisjes; Martine Sandifort als aanstellerige moeder van de bruid) en dat botst met de meer subtiele vertolkingen: Dirk Zeelenberg houdt het als haar man juist subtiel en is daardoor veel geestiger; ook Smid, Kleinsma en Van Oers houden hun rollen gelukkig klein. Ergens in Toscaanse Bruiloft zit een hoogoplopend conflict tussen de Nederlanders, die graag room bij hun spaghetti carbonara willen, en de Italianen, die vinden dat room de subtiele smaak verpest. Johan Nijenhuis heeft graag héél véél room op zijn spaghetti carbonara: moddervette muziek die elke emotie nog eens dik onderstreept bijvoorbeeld.Aangezien dat ook de smaak van de gemiddelde Nederlander is gaat Toscaanse Bruiloft ongetwijfeld dezelfde bezoekcijfers halen als Verliefd op Ibiza."
Mark Moorman in 'Het Parool' van 29 januari 2014: "'Verliefd op Ibiza' van Johan Nijenhuis was in 2013 de best bezochte Nederlandse film. De critici mochten er dan niet veel aan vinden, naar verluidt steeg het aantal boekingen naar het partyeiland met 25 procent. Geen enkele reden dus om aan het concept te sleutelen en daarom vliegen we in 'Toscaanse bruiloft' met - lang aangehouden shot - Transavia naar Toscane voor een soort all inclusive fly&drive met Jan, Simone, Lieke en de anderen. (...) Johan Nijenhuis heeft van de romantische vakantiekomedie ('Costa', 'Volle maan') een succesvol genre gemaakt en heeft inmiddels een zekere handigheid in het aan elkaar rijgen van romantische clichés. Het romcomgenre moet het nooit van de verrassingen hebben en daar is niets mis mee. Waarom zou je als een geslagen hond naar buiten moeten komen? (...) De scenariocredits zijn over een aantal mensen verdeeld die er niet in zijn geslaagd één memorabele scène te produceren, terwijl ze toch het script van 'Four weddings and a funeral' naast zich hadden liggen. Het naturel van Sophie van Oers en het charisma van Simone Kleinsma verdienen een beter scenario. En dat kunnen we ook maken: zie 'Alles is familie' en 'Soof'."
Marco Weijers in 'de Telegraaf'van 29 januari 2014: "(...) Sophie van Oers is het innemende middelpunt van deze nieuwe romantische komedie. En ook het meest naturel in een zee van personages die vaak tot koddige proporties worden uitvergroot. (...) Talloze verwikkelingen worden erbij gehaald om dat gegeven op te leuken, van een ontplofte poedel tot een naar seks en vertier hunkerend dameshockeyteam. (...) Martine Sandifort speelt Bella, maakt van haar een volkomen krankzinnig typetje en bedient zo de liefhebbers van de vette lach. Toscaanse bruiloft is net wat evenwichtiger dan Verliefd op Ibiza, met minder tenenkrommende acteermomenten. Maar een pure formulefilm blijft ’t, met verzorgd camerawerk, een overdadige orkestratie, en een zoet, soms wat hakkelend verhaal dat iedereen tevreden wil stellen. Bruidssuiker in filmvorm."
Kijkwijzer: 12 jaar (grof taalgebruik, geweld).
Site
IMDb
Trailer
Première: 30 januari 2014 (128 bioscoopzalen)
K-106 minuten
Labels:
Johan Nijenhuis,
Toscaanse bruiloft
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten