Lourens Blok
met: Tim Murck (Olivier de Ruyter), Manuel Broekman (Bram Wagtmans), Hanna Verboom (Marie Claire de Ruyter), Daniel Cornelissen (Elias), Ruben Brinkman (Noordzij), Anna Speller (Nina de Wit), Evita Rozenberg (Lieve), Jurjen van Loon (Beeksma) Teun Kuilboer (politieagent), Marcel Musters (politieagent), Tom Jansen, Judith Noyons, Thijs Steenkamp (Hartog), Jochum van der Woude, Willem Voogd; stem: Jan Paul Grootentraast (reporter)
Scenario: Willem Bosch. In Feuten: Het feestje begint het nieuwe studiejaar voor studentencorps H.S.C. Mercurius met een gigantisch inschrijffeest. Eeuwige student Olivier de Ruyter vecht een conflictje uit met de politie die genoeg heeft van de overlast die Mercurius in de buurt veroorzaakt. Intussen heeft advocaat Bram Wagtmans heimwee naar het studentenleven en besluit hij die avond, voor het laatst, met zijn vrienden helemaal naar de klote te gaan op de sociëteit. Ook naar het feest komen eerstejaarsstudenten en beste vrienden Elias en Lieve. Lieve is het ideale corpsmeisje, Elias is alleen maar op het feest omdat hij verliefd is op Lieve. Dit zijn de ingrediënten voor een avond die totaal uit de hand gaat lopen. De politie probeert een eind te maken aan het feest terwijl de losgeslagen Bram er met de veel jongere Lieve vandoor gaat. Elias voelt zich verraden en botst op een agent die net het feest wil afkappen. Elias wordt naar de grond geslagen waardoor de sfeer op het feest omslaat. Zijn gehavende gezicht verschijnt op Twitter waardoor het feestje in de sociale media al snel bekend wordt als iets dat je niet moet missen! Terwijl de politie en de ME zich voor de deur verzamelen om het feest te ontruimen, verschansen de studenten zich in de sociëteit en wachten ze op wat gaat komen.
Distributeur: Independent Films. Song: Slapeloze Nachten / The Opposites.
Regisseur Lourens Blok maakte drie seizoen van de corpsballenserie Feuten. De kijkcijfers van de serie waren in het eerste en tweede seizoen gemiddeld tussen 200.000 en 300.000 kijkers. Het derde seizoen was dat lager. Blok in Metro van 15 oktober 2013: "Het is jammer dat de cijfers van het derde seizoen een beetje zijn ingekakt. Het onderwerp is toch een beetje randstedelijk, waardoor sommigen afhaken. Maar veel kijkers kijken online, zo'n 150.000 en zo halen we toch 400.000 kijkers. Bovendien hebben we een vaste fanbase. Als daar al 100.000 van naar de film gaan, ben je al een heel eind onderweg. (...) De kans is vrij klein dat de serie weer wordt opgepakt, maar mocht er toch een nieuw seizoen komen, dan ga ik dat niet leiden. Als regisseur moet je toch weten wat er onder studenten spelt om het kunnen vertalen naar een film of serie. Ik merk dat ik ouder word en minder grip krijg op het studentenjargon. Ik moet met nieuwe thema's aan de slag."
De film staat qua verhaal los van de serie, dus de film is ook geschikt voor wie de serie niet kent. Om te voorkomen dat de filmversie niet drie aan elkaar geplakte afleveringen zou worden, besloten Blok en scenarioschrijver Willem Bosch dat het verhaal minder plotgericht moest worden. Het is vooral karaktergedreven.
Opgenomen in Amsterdam (o.a. Zonneplein in mei 2013).
De film begint met een citaat uit Animal House, de 35 jaar oude voorloper van Project X.
De film Feuten: Het feestje kwam een week eerder uit dan gepland. Ruim vijfduizend fans tekenden in vier dagen tijd een online petitie om de première naar voren te halen. Raynor van de Water is actief lid van de Feuten-fanclub H.S.C. Mercurius, vernoemd naar de studentenvereniging die centraal staat in de serie. Hij startte zijn actie op vervroegdefeutenfilm.nl als ludieke grap.
Persreacties:
Pim van den Berg op Nieuwerwets.tv op 10 oktober 2013: "Feuten Het Feestje is een van de grappigste films die Nederland heeft voortgebracht. Temidden van al het drankgebruik en seks met amper meerderjarigen ligt een mooie film met een hart van goud. (...) Het acteerwerk van de gehele cast is kostelijk, maar Murck steelt uiteindelijk de show met zijn hilarische rol als Olivier de Ruyter, een onverbeterlijke negendejaars bij wie oeverloos feesten nog meer in het bloed zit dan de alcohol.De acteurs hebben een hoop te danken aan het slimme script van Willem Bosch en de vaardige regie van Lourens Blok, die ook al samenwerkten bij de serie Van God Los. Bosch heeft erg grappige, schertsende en geloofwaardige dialogen geschreven voor sympathieke personages, en voor een film die hoofdzakelijk draait om een zeer uitbundig feest is werkelijk alles uit de kast getrokken. De provocatieve corpsballen kennen een slechte reputatie, maar het is onmogelijk om niet mee te lachen wanneer ze argeloos met bier smijten, of wetsdienaars met nazi’s vergelijken (met als hoogtepunt Olivier die nonchalant het Horst Wessel-lied zingt in het gezicht van een stijve ME’er) voordat ze ermee op de vuist gaan. Desalniettemin hebben de ballen een groot hart voor hun feuten, knorren en sjaars. Elias wordt hartverwarmend onder de hoede genomen door Noordzij en Beeksma, nadat hij de eerste een dikke homo noemt en daarna wordt gehoekt door een agent. De onhandige ‘relatie’ tussen Elias en Lieve lijkt de rode draad van de film te zijn, maar na tirades van een verbitterde Praeses en een boze huismoeder, ontpopt de moraal van Feuten Het Feestje zich tot een boodschap over volwassen worden. Op een gegeven moment is het feesten voorbij. De oude garde verlaat het hof en laat de nieuwe zijn gang gaan in de herpestempel van H.S.C. Mercurius. Dit alles wordt vaardig verteld met de regie van Blok en de kleurrijke fotografie van Jacco van Ree. Al vanaf het stijvolle openingsshot van rijen blauwe collegebanken is duidelijk dat hoewel het een komedie betreft, er serieus werk van de film is gemaakt. Feuten Het Feestje oogt goed en klinkt goed. Grappen worden op treffende wijze getimed en geaccentueerd door de regie. De duur van tachtig minuten is een verademing in een tijd dat zelfs komedies de tweeuursgrens voortdurend passeren. Het getuigt eerder van het natuurlijke verloop van de film, dan een gebrek aan materiaal.Laat je niet afschrikken door een film over dronken, baldadige corpsballen. Feuten Het Feestje is hilarisch, zelfs hartverwarmend, mooi geschoten en verrassend veel leuker dan veel andere Nederlandse komedies die dit jaar uitgekomen zijn. Het enige wat ontbreekt is de daadwerkelijke geur van bier, zweet en pis. Het is voor de film niet nodig om de televisieserie te zien; Feuten het Feestje is een aanrader voor iedereen."
Merike Woning in 'Sp!ts' van woensdag 15 oktober 2013: "De tv-kijker heeft nog niet eens de laatste aflevering van Feuten de serie achter de kiezen (die staat voor aanstaande maandag gepland) of de film dient zich alweer aan. Maar het mag gezegd: het is prima op tijd. Staan de corpsballen in de serie nog met één been in het studentenleven, in Feuten het Feestje zijn ze allemaal aan de bak. Alhoewel, allemaal? Olivier natuurlijk niet. Dat is dé eeuwige student. (...) Scenarioschrijver Willem Bosch heeft het verstandig aangepakt. Feuten is alom bekend om zijn studentenverhalen, maar het zou wel erg gekunsteld zijn overgekomen als het script daarin was blijven hangen. Gelukkig heeft hij wel gezorgd voor twee groentjes die alles voor het eerst mee maken. Het verhaal blijft overigens oppervlakkig, maar zoals een eerstejaars al in de film roept: „Oppervlakkig? Mooi toch!” En zo is het."
André Nientied op NU.nl op 16 oktober 2013: "Filmversie van de bekende serie is vooral leuk voor de Feuten-fans. Feestje loopt gigantisch uit de hand: Project X Mercurius! (...) een Feuten-film, zij het eentje van bescheiden lengte (80 minuten). Een dubbele aflevering voor de fans, of een speelfilm die ook te volgen is voor nieuwe 'feuten'? Beide, zo blijkt: de film vertelt een losstaand verhaal rond een aantal nieuwe personages, al valt er natuurlijk meer te lachen wanneer je de oude Mercuriusleden kent van de serie. Ironisch genoeg zitten de corpsleden die toen de grootste bek hadden nu het meest onder de plak bij hun vrouwen, die ze leerden kennen tijdens hun wilde verenigingsleven.(...) Feuten, het Feestje biedt precies wat de titel belooft: een enorm feest, niet meer, maar ook niet minder. De film is echter geen kritiekloze verheerlijking van het studentenverenigingsleven: de eeuwige student die in het verleden is blijven hangen is al net zo'n kneus als de voormalige brallers die nu onder de plak zitten bij hun vrouw. Vooral de Feuten-fans zullen de film kunnen waarderen."
Kijkwijzer: 12 jaar (seks,grof taalgebruik, discriminatie, alcohol- en drugsgebruik)
Trailer
IMDb
Première: 17 oktober 2013 (77 bioscoopzalen)
K-80 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten