dinsdag 20 augustus 2013

DIE WELT

Alex Pitstra

met: Abdelhamid Naouara (Abdallah), Mohsen Ben Hassen (Hassan), Rahma Ben Hassen (Ahlem), Ilse Heus (Anna), Judith van der Meulen (José), Kamel Ben Khalfa (Samir), Imed Sassi (Mohamed), Imed Sassi (Mohamed), Fouad Cheneti (Fouad), Mehdi Cheneti (Mehdi), Jamil Ferchichi (Jamil), Youssef Hammami (Djo), Houcem Al Bib (vriend van Abdallah), Slim Al Amiri (vriend van Abdallah), Abderrahmen Rezgui (vriend van Abdallah)

Scenario: Alex Pitstra, Thijs Gloger, Abdallah Rezgui. Abdallah, 23 jaar, verkoopt met veel passie films in een dvd-winkel in Tunis. Als de eigenaar van de winkel onverwacht verdwijnt, zit hij zonder baan. Tijdens een familievakantie in de toeristische badplaats Sousse ontmoet Abdallah de 37-jarige Nederlandse Anna. Zal Abdallah in de voetsporen treden van zijn vader, die ooit zelf Fort Europa binnendrong dankzij een huwelijk met een Nederlandse vrouw? Abdallah begint te dromen van een beter leven in Europa, maar zijn vader wil dat hij een goede moslim wordt die in Tunesië voor zijn familie zorgt. Bovendien heeft 'Die Welt', zoals zijn vader het continent aan de overkant van de Middellandse Zee noemt, zijn beste tijd wel gehad.

Camera: Thijs Gloger. Montage: Thijs Gloger, Alex Pitstra, René Duursma. Producent: Alex Pitstra. Coproducent: René Houwen.

De Nederlandse regisseur Pitstra schetst een portret van het Tunesië van na de Jasmijnrevolutie. Voor de film werkte hij met zowel professionele acteurs als zijn eigen familie uit Sousse.

Die Welt is grotendeels opgenomen met een Sony F3-camera gekoppeld aan een KiPro mini-recorder die opneemt naar ProRes422 HQ 1080p HD. Enkele andere scenes werden opgenomen met een Canon 5DmkII.

Regisseur Karim Alexander Pitstra: “Het proces rondom Die Welt is een geweldig avontuur geweest, en is dat nog steeds, voor mij en iedereen die mij hierbij geholpen heeft. Na festivals zoals Doha Tribeca Film Festival, het International Film Festival Rotterdam en New Directors/New Films in New York was de volgende uitdaging het uitbrengen van de film in Nederland. Op eigen kracht, maar met het vertrouwen van de filmtheaters. Daar ben ik erg trots op en dankbaar voor. Daarbij is de film nog altijd actueel: de huidige situatie in Tunesië toont dat het land nog altijd probeert vorm te geven aan zichzelf.”

Die Welt werd in eigen beheer uitgebracht door Alex Pitstra Media in samenwerking met foremostfilm. De film was bij de première te zien in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Maastricht, Leeuwarden en Nijmegen.

Trailer
Site: www.dieweltfilm.com
IMDb

Première: 22 augustus 2013 (6 bioscoopzalen)
K-80 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten