donderdag 13 december 2012

DE GROETEN VAN MIKE!

Maria Peters

Met: Maas Bronkhuyzen (Mike Vasilovski), Faas Wijn (Vincent), Bracha van Doesburgh (Natasja Vasilovski), Leona Philippo (zuster Laetitia Jurna), Carine Crutzen, Gaite Jansen (lerares), Nasrdin Dchar, Hadewych Minis (stiefmoeder), Tjebbo Gerritsma, Chris Tates, Bart Klever, Vincent Croiset, Bob Fosko (patiënt), Dani Stauder

Scenario: Mirjam Oomkes, Willemine van der Wiel. Als de dag aanbreekt dat Mike eindelijk uit het ziekenhuis mag, komt zijn moeder hem niet ophalen. Alhoewel Mike het volste vertrouwen heeft dat zijn moeder wel zal komen, schakelt een zuster de jeugdzorg in. Samen met zijn vriend Vincent probeert Mike hun plannen te dwarsbomen. Zal het hem lukken om de kerst met zijn moeder te vieren?

Camera: Erwin Steen. Montage: Robin de Jong. Production design: Florian Legters. Muziek: Herman Witkam. Stunts: Chuck Borden, Liam O’Callaghan. Productie: Bob de Lange, Dave Schram, Frank Groenveld, Danielle Guirguis, Maria Peters, Hans Pos. Productiemaatschappijen: A-Film Distribution, Filmrunner, Golden Eye, Launch Works, Schram Studio's, Shooting Star Filmcompany BV.

Peters' eerste film die niet op een boek is gebaseerd en waarvan ze het scenario niet zelf schreef.

Maria Peters had haar voor de rolbezetting Maas Bronkhuyzen in gedachten, omdat ze hem zo leuk vond in DOLFJE WEERWOLFJE. Casting director Elske Falkena had meteen Faas Wijn in gedachten voor een van de hoofdrollen.

Persreacties:
Noa Maas in 'Metro' van donderdag 13 december 2012: "Het lijkt een kinderfilm, maar is een film die iedereen aanspreekt. Een traantje wegpinken gebeurt voordat je het door hebt en dat zegt genoeg over de geloofwaardigheid van de film."

Bregtje Schudel in 'Het Parool' van donderdag 13 december 2012: "(...) Op het idee is niets aan te merken, waren het niet dat de film in dezelfde zwart-wittinten is geschilderd als Maria Peters' eerdere films KRUIMELTJE en PIETJE BELL. De kinderrechter is één en al zorg en begrip, de dame van de jeugdzorg, bijnaam 'de poedel' wrodt neergezet als een Cruella de Vil (....) De psychiatrische afdeling van het ziekenhuis lijkt zo uit ONE FLEW OVER THE CUCKOOS NEST te zijn geplukt. Zo'n aanpak is prima voor een nostalgische kinderboekverfilming, maar niet voor een film uit deze tijd. Ook Mike zelf komt niet als beste uit de verf. Die eer komt toe aan Vincent (Faas Wijn, Tony uit TONY 10), zijn maatje in het ziekenhuis."

Jeroen Mourmans op NeerlandsFilmdoek.nl: "(...) Het is al eerder gezegd: het was een bijzonder vruchtbaar jaar voor de Nederlandse jeugdfilm. De groeten van Mike! slaagt er niet helemaal in om mee te surfen op die kwaliteitsgolf. Vooral de ontknoping is in bepaalde opzichten mierzoet en moralistisch te noemen. Aan de ene kant is dit inherent aan het genre en zal het de doelgroep niet storen, aan de andere kant is het gedoseerd en overtuigend weten te brengen van een combinatie van zowel luchtigheid als sentiment hetgeen waarin de toppers binnen het genre zich wisten te onderscheiden. Ondanks dat is het absoluut geen straf om DE GROETEN VAN MIKE! zo rond de feestdagen als mogelijk uitje met het kroost op de kalender te noteren."

Bekijk de trailer
Kijkwijzer: Alle leeftijden
Première: 12 december 2012
K-89 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten