met: Ruben van der Meer (Ronald Plasmeyer), René van 't Hof (Gerrit), Ton Kas (Bram), Kees Hulst (Peter), Rifka Lodeizen (Linda), Victor Löw (Nico), Steef Cuijpers (Ruud), Dick van den Toorn (agent Henk), Leny Breederveld (Irma), Horace Cohen (Dries Kirkesteijn), Eddy Amelo (Biga), Jos Bakker (Dave), Kees Boot (Lars), Pieter Bouwman (Theo), Harry Glotzbach (Patrick)
Scenario: Max Porcelijn. Ronald Plasmeyer (Ruben van der Meer) is een Amsterdamse rechercheur van laag kaliber met gokschulden. Wanneer de Chinese onderwereldfiguur Hao Ronalds ex-vrouw en zoontje bedreigt, bedenkt Ronald een geniaal plan om alles recht te zetten. Twee kleine criminelen (Ton Kas en René van 't Hof) zullen geweldloos een illegaal pokertoernooi overvallen. Omdat Ronald zelf meespeelt, heeft hij een perfect alibi. Snel, simpel en niemand raakt gewond. Een waterdicht plan… Totdat er doden vallen. Wanneer Ronalds partners in crime er met het geld vandoor gaan en zijn collega's bij de politie hem van de overval beginnen te verdenken, volgt een zenuwslopend spel op leven en dood. En Ronald is all-in… met de slechtste hand van z'n leven.
Producent: Sander Verdonk, Gertjan Langeland, Denis Wigman, Max Porcelijn. Camera: Coen Stroeve. Muziek: Erik Jan Grob. Montage: Marc Bechtold, Wouter van Luijn.
Regisseur Max Porcelijn en producent Sander Verdonk kregen geen subsidie voor hun debuut. Acteur Ruben van der Meer produceerde mee en speelt in PLAN C zijn eerste hoofdrol.
Op de deur van het zoontje van Ronald Plasman hangt een poster van Nederlands damkampioen Ton Sijbrands. Op de cover van het tijdschrift Belle staat Suzanne Klemann (Loïs Lane).
Persreacties:
Merike Woning in 'Metro' van 1 maart 2012: "Max Porcelijn heeft prachtige acteurs samengebracht. (...) Het ziet er allemaal wel heel grauw en uitzichtloos uit. (...)"
G.M. in 'Sp!ts' van 1 maart 2012: "(...) Met een klein budget, geholpen door een stoet goede acteurs, wisten de jonge filmmakers een originele film af te leveren. Keywords: tragikomisch, ongemakkelijk, absurdistisch, licht-dramatisch en over-de-top gewelddadig.(...) Het mooiste aan Plan C is het bizarre verhaal van de hoofdfiguur: een kaal mannetje met een stoffige kantoorbaan op een politiebureau, wat louche zaakjes on the side en een ex-vrouw bij wie hij het al heel lang geleden verbruid heeft. Op papier is hij een totale loser, maar toch heb je sympathie voor hem. En wie kan daar beter gestalte aan geven dan Ruben van der Meer? Verwacht echter geen dijenkletsers, maar eerder een soort gortdroge ingehouden humor die zich schuilhoudt in ongemakkelijke dialogen tussen de drie hoofdrolspelers. Scènes waarin de een de ander overhoop schiet, zorgen voor amusante ontsteltenis. En de stukken waarin de mannen op z’n houtjetouwtje de overval aan het voorbereiden en afwikkelen zijn, voor verbaasd gegniffel. Meer van die uitschieters waren welkom geweest, want af en toe kabbelt het verhaal wat. Ongelooflijk spannend of vreselijk grappig is Plan C dus niet, maar onderhoudend zeker wel."
Jos van der Burg in 'Het Parool' van 29 februari 2012: "Het blijkt te kunnen: een Nederlandse komedie die niet op de vette lach speelt, maar waarin de humor tragiek verbergt. Max Porcelijns speelfilmdebuut Plan C, over een mislukte overval, ontstijgt de polderlol. (...) Plan C illustreert dat ingewikkelde plots niet nodig zijn, maar dat het aankomt op een goede uitwerking. Het verhaaltje past op een bierviltje, maar Porcelijn, die ook het scenario schreef, maakt er iets moois van door het boven het niveau van grappen en grollen uit te tillen. Ronald en Gerrit zijn geen komische karikaturen, maar morsige veertigers die aan de achterkant van hun dromen zijn beland. (...) Naast de perfecte casting vallen de gortdroge absurdistische dialogen op, die aan Alex van Warmerdams werk doen denken. Porcelijn baat de geestige mogelijkheden van taalclichés en maffe opmerkingen uitstekend uit, maar daaronder zit een tragische laag. (...) Porcelijn lost met Plan C de belofte ruimschoots in die hij zes jaar geleden op de Filmacademie wekte met zijn eindexamenfilm De ontgoocheling.Dat het Filmfonds het script van de film in de prullenbak gooide, zodat Plan C zonder subsidie is gerealiseerd, is onbegrijpelijk."
Fabian Melchers op NeerlandsFilmdoek.nl op 1 maart 2012: "Zo was er nog geen enkele, en zo zijn er opeens twee Nederlandse misdaadkomedies die echt leuk zijn. Vorige maand nog ging Black Out in première, nu is er Plan C. Dat regisseur Max Porcelijn niet zo bont uitpakt als Arne Toonen, maakt zijn film niet minder vermakelijk. De kwaliteit van zijn debuut zit in de mix van tragedie en komedie, waar hij de ideale acteurs voor vond. De 30-jarige Porcelijn maakte in 2006 De Ontgoocheling, zijn eindexamenfilm met in de hoofdrollen Ruben van der Meer en Ton Kas. Het beviel hem zo goed dat hij voor het scenario van zijn eerste speelfilm de twee belangrijkste rollen op hun lijf schreef. En dat is duidelijk af te zien aan het eindresultaat, want de acteurs weten als geen ander hoe ze moeten omgaan met dit scenario. (...) Een rechtlijnige opzet, ingetogen en in grauwe tinten gefilmd; Plan C lijkt een gemiddeld misdaaddrama te worden. Maar Ruben van der Meer, Ton Kas en René van ‘t Hof trekken het naar een ander niveau. Ze weten precies de juiste balans tussen ernst en komedie vast te houden. Dat subtiele acteerwerk levert hilarische, onderkoelde humor op. Het is ook het scherpe oog van Porcelijn, die goed weet hoe hij hun kwaliteiten moet uitbuiten. Hij schreef dialogen die soms nergens heen lijken te gaan, maar door de acteurs (ook in bijrollen van Kees Hulst en Victor Löw) de juiste toon meekrijgen en zo voortdurend op de lachspieren werken. Hoogtepunt is een discussie over urinoirs.Dat het verhaal soms wat voorspelbaar is wordt ruimschoots goedgemaakt door de aanstekelijke uitvoering, die met name in het acteerwerk en het scenario zit. Porcelijn laat zien dat je ook met een simpel idee en weinig geld top-amusement kunt maken."
Kijkwijzer: 12 jaar (geweld, angst, grof taalgebruik).
Première: 1 maart 2012
K-95 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten