donderdag 31 januari 2013

VERLIEFD OP IBIZA

Johan Nijenhuis

met: Sanne Vogel (Lizzy), Jan Kooijman (Kevin), Gigi Ravelli (Zara), David Lucieer (Pim, man van Zara), Rick Engelkes (Lex), Marly van der Velden (Bibi), Marius Gottlieb (Boyd), Jasper Gottlieb (Dylan), Jim Bakkum (Lars), Simone Kleinsma (Irma), Lone van Roosendaal (Jacky, buurvrouw van Irma), Kim Feenstra (Elza, vriendin van Kevin), Willeke van Ammelrooy (Karla), Kimberley Klaver (May), Armin van Buuren, Rick Engelkes, Kim Feenstra, Marly van der Velden

Scenario: Tijs van Marle, Annelou Verboon en Maarten Lebens. Kevin is een jonge voetballer die onlangs een miljoenentransfer heeft gemaakt naar de club Barcelona. Hij weet zelf nauwelijks wat hem overkomt. Too young, too rich, too beautiful. Zijn vriendin Elza weet wel hoe Kevin zijn miljoenen uit moet geven en kijkt uit naar haar verjaardag waar Kevin haar dé belangrijke vraag zal gaan stellen. Kevin’s moeder Karla ziet alles met lede ogen aan, en gelukkig is er de nuchtere event planner Lizzy die Kevin in laat zien wat echte liefde is. De net gescheiden Jacky en haar buurvrouw Irma – beiden veertigers – landen op Ibiza. Jacky heeft er zin in: gelift en gebotoxt vertelt ze Irma dat ze niet kan wachten om een lekkere, jonge vent te scoren. Ze leeft! Irma denkt er het hare van. Zij wil een rustige vakantie met Dr. Zjivago op het strand. Totdat haar hart op hol slaat…Voormalig rockster Lex heeft zijn drie dochters op Ibiza uitgenodigd voor zijn 55e verjaardag. Voor de drie halfzussen Zara (35), Lizzy (26) en Bibi (19) was hun vader vaak een grote afwezigheid. Maar Lex krijgt de kans zijn vaderrol te vervullen wanneer Zara’s man door Bibi verleid wordt.
De broers Dylan en Boyd hebben een droom: DJ worden. Ze zijn naar het eiland gekomen om hun werk aan de beroemde DJ Armin van Buuren te laten horen. Maar hoe bereik je de bekendste DJ van de wereld? Hun beste vriend Lars helpt hen om hun held te ontmoeten, al hebben ze uiteindelijk meer aan een flinke dosis geluk en een speling van het lot. Alle lijnen komen samen in de hippe club waar Armin van Buuren draait. Vindt Jacky de liefde bij een jonge lover, of bij haar jeugdliefde? Kiest Kevin voor een leven met de mooie golddigger Elza? En overleeft het huwelijk van Zara en Pim de escapades van Pim?

Producenten: Johan Nijenhuis, Klaas de Jong, Bernard Tulp. Camera: Maarten van Keller. Montage: Bas Icke. Muziek: Martijn Schimmer, Armin van Buuren, Matthijs Kieboom, Benno de Goeij.

Zowel Franse liedjes als clubmuziek spelen een belangrijke rol.

Simone Kleinsma en Jim Bakkum hebben een avontuurtje. Jim Bakkum is van 1987 en Simone Kleinsma is van 1958; het verschil is dus 29 jaar. Eerst zaten er ook seksscènes in, maar Simone en Jim hebben die eruit laten halen. Jim Bakkum in 'Metro' van donderdag 31 januari 2013: "Dan is het net of een moeder het met haar zoon doet. Dat wil het publiek niet zien. Nu zitten er alleen zoenscènes in."

Persreacties:
Ton Kas na het zien van de trailer in 'Preview' 1- 2013: "Ik herken dit meteen als een onvervalste Johan Nijenhuis: dramatisch slecht acteerwerk in een script dat rechtstreeks uit de Tina lijkt te komen. En de TROS betaalt ook nog mee, zag ik. Als je dan toch van die commerciële bagger maakt, doe het dan zonder het geld van de publieke omroepen."

Noa Maas in 'Metro' van donderdag 31 januari 2013: "(...) De film kijkt gewoon lekker weg. (...) neemt een lange aanloop. Er zijn ook zoveel namen om te introduceren. Het duurt even voordat je erin zit. En niet elke bekende Nederlander heeft een waardige rol gekregen. Zo hoeft Kimbery Klaver alleen maar af en toe te giechelen."

Jochem Geerdink in 'Sp!ts' van donderdag 31 januari 2013: "Met Verliefd Op Ibiza volgt Johan Nijenhuis een beproefd recept: bekende koppen die een breed publiek aanspreken, zomerse sferen, dito muziek en een makkelijk te behappen verhaaltje. Maar waar in voorgaande films als Costa! en Volle Maan slechts een handvol acteurs en actrices centraal stond, is Verliefd Op Ibiza meer een ensemblefilm. Denk nu alleen niet dat het vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Alles Is Liefde, want daarvoor schiet het behoorlijk te kort. (...) Een Oscar zal Nijenhuis niet snel winnen. Daarvoor zijn de films die hij aflevert te commercieel, plat en inhoudsloos. Dat lijkt de Tukker zelf dondersgoed te weten en zijn producties pretenderen dan ook niets meer te zijn dan puur vermaak. Juist dat gebrek aan pretentie zorgt ervoor dat Verliefd Op Ibiza, dat door de muziek en zomerse beelden regelmatig aandoet als één grote videoclip, prima wegkijkt. Al wordt niet door iedereen even sterk geacteerd - vooral van Vogel verwacht je meer - en stapt Nijenhuis soms wel érg makkelijk over toch al wat geforceerd gebracht drama heen."

Immy Verdonschot op NeerlandsFilmdoek.nl op 30 januari 2013: "(...) Alleen de titel Verliefd op Ibiza doet al denken aan de eerdere vakantiefilms van Johan Nijenhuis. Hoewel Ibiza een totaal andere film is, zijn er enkele knipogen naar de films Costa! en Volle Maan te ontdekken. Zoals het moment dat Jim Bakkum en Simone Kleinsma op straat dansen terwijl ze samen Franse chansons zingen (denk aan Daan Schuurmans en Georgina Verbaan met hun Eurovisie Songfestivalliedjes). Daarnaast is er een terugkomend element in de drie films, namelijk de zoektocht naar roem. In Costa! ging het om een danswedstrijd, in Volle Maan wilde Daan Schuurmans doorbreken in de muziekindustrie. Nu zijn er twee opkomende dj’s die in contact willen komen met Armin van Buuren. Het is eigen aan de meeste romantische komedies: clichés. Verboden liefdes, huwelijksperikelen, vreemdgaan en zussenruzies: Je ziet ze van ver aankomen en ze zullen de een irriteren, terwijl de ander het voor lief neemt. Bij het zien van de girlfight tussen Zara, Lizzy en Bibi moet bekend worden dat sommige clichés hilarisch blijven. Muziek blijft een belangrijk onderdeel van de Nijenhuis films. Met een man als Armin van Buuren – de beste dj ter wereld – op de creditlijst kan het ook niet anders dan dat de film een geweldige soundtrack heeft. Het enige nadeel hiervan is dat de dialoog slecht verstaanbaar wordt door de te luide muziek. Het past volledig in de Ibiza-sfeer, maar enkele decibels lager was prettiger geweest. Verliefd op Ibiza is een romantische komedie als vanouds waarbij je niet te veel moet nadenken, maar gewoon moet genieten. Genieten van de acteurs, de zomerse sfeer en de vele verhaallijnen. Hierdoor is er voor iedereen wel iets te vinden. Met deze film kun je in ieder geval heerlijk de kou doorstaan, want voor 111 minuten waan je je in zomerse sferen."

Mike Peek in 'Het Parool' van donderdag 31 oktober 2013: "(...) Johan Nijenhuis doet nooit moeilijk over personages. Hoe simpeler ze zijn, hoe sneller het publiek meeleeft. (...) Deze ensemblefilm telt nog enkele andere onbeduidende verhaallijntjes, maar Nijenhuis lijkt ze vooral te zien als hinderlijke onderbreking van sexy shots vol feestende hipsters en strakblauwe luchten. Wanneer een gesprek tussen Lars en Irma dood dreigt te bloeden, gooit de regisseur voor de zekerheid even een lekker wijf op de bar. IJsklontje in d'r navel, pimpen die scène! Verliefd op Ibiza past prima in het rijtje Costa! en Volle maan, hoewel de doelgroep ditmaal duidelijk breder is. Er zijn personages van en voor elke leeftijd, die allemaal één ding gemeen hebben: een bijzonder losse moraal. Seks mag niet, seks móet. Er wordt trots verteld over ontmaagdingen op veertienjarige leeftijd en ook in het verleden opgelopen soa's vormen kekke anekdotes. En dat terwijl de film verder aartsconservatief is. 'Kun jij me zien als gewoon Kevin?' vraagt de beroemde voetballer aan Lizzy. Ze knikt, maar waarschuwt hem later wel. 'Bij mij moet je gewoon de vuilniszakken buitenzetten.' Kevin kan zich verdorie niets fijners voorstellen."

Bekijk de trailer
IMDb
Première: 31 januari 2013
K-111 minuten

NIJNTJE DE FILM


ook: Miffy the movie
Hans Perk

Stemmen: Barry Atsma (Vader Pluis), Eva Poppink (Nijntje), Hanna Verboom (Snuffie), Huub van der Lubbe (Dierenoppasser), Isa Hoes (Moeder Pluis), Marc-Marie Huijbregts (Knorretje)

Scenario: James Still, naar de verhalen van Dick Bruna. Nijntje, Nina, Knorretje en Snuffie gaan op speurtocht door de dierentuin op zoek naar een schat. Ze moeten daarvoor één voor één de vijf raadsels oplossen die vader en moeder Pluis hen geven. Onderweg komen Nijntje en haar vriendjes allerlei dieren tegen en beleven ze met elkaar de leukste avonturen.

Muziek: Tom van Beers. Orkest: Martin Fondse. Art director: Niels Gronlykke. Poppen: Pedri animation BV. Uitvoerend producent: Lisette Looman. Producenten: Sjoerd Raemakers, Chris Brouwer.

Animatiefilm met vele liedjes.

Bijna 60 jaar na de eerste Nijntje tekening, meer dan 85 miljoen boekjes, ontelbare producten, drie musicals en tv-series met wereldwijd succes is dit de eerste film. Nijntje is een stopmotion-animatie: de poppetjes zijn handmatig voortbewogen, waarna elke minieme verandering werd gefotografeerd.

Nijntje de film is een familiefilm, ook geschikt voor de allerkleinsten; het licht in de bioscoop blijft een beetje aan en het geluid staat wat zachter. Nijntje vraagt de kijkertjes geregeld mee te helpen bij de speurtocht.

Persreacties:
Noa Maas in 'Metro' van donderdag 31 januari 2013: "(...) De film is zelfs voor volwassenen erg leuk. Dat komt vooral door Marc-Marie Huijbregts. Hij spreekt de stem in van de iets wat simpele Knorretje. (...)"

R.B. in 'Sp!ts' van donderdag 31 januari 2013: "(...) Het verhaal is vrij simpel en zit vol herhaling (...) Om de aandacht van de peuters vast te houden doet de Nijntje-film heel actief aan publieksparticipatie. De hoofdpersonages spreken regelmatig de kinderen in de zaal aan (...) Waar veel animatiefilms tegenwoordig proberen met kwinkslagen en dubbelzinnige woordgrapjes ook de ouders in de zaal te vermaken, bedient het prachtig vormgegeven Nijntje heel bewust en zonder enige gêne zijn eigen doelgroep. En dat werkt. De ouders en grootouders zullen meer dan genoeg plezier beleven aan de pret en verbazing van hun kids tijdens hun eerste echte bioscoopervaring."

Immy Verdonschot op NeerlandsFilmdoek.nl op 30 januari 2013: "(...) Nijntje de Film is echt een kleuterfilm. Het doet denken aan een serie als Dora, waar niet veel gebeurt, maar kinderen wel iets van leren. Enkele scènes duren iets te lang of worden herhaald. Handig voor de jongsten, maar wellicht toch wat vermoeiend voor hun (groot)ouders. Naast de interactiviteit is op nog een andere manier rekening gehouden met de doelgroep. Zo is het geluid zachter dan bij de meeste bioscoopfilms en wordt de bioscoopzaal niet helemaal donker gemaakt. Toch kunnen volwassenen ook meegenieten. Zo blijkt onder andere uit een grap met aapjes in de dierentuin. Want geen kind zal begrijpen waar ze mee bezig zijn wanneer ze hun ogen, oren en mond bedekken. Het moet nog blijken of Nijntje de Film net iets te lang duurt voor het doelpubliek, maar er is alles aan gedaan om deze jonge kijkers betrokken te houden. Geen kind zal stil kunnen blijven zitten en dat hoeft bij deze film ook niet. Ze kunnen lekker mee dansen op de muziek en mogen schreeuwen naar het scherm om Nijntje te helpen. Het kan dan ook niet anders of de kleuters staat een geweldige eerste bioscoopervaring te wachten."

Kijkwijzer: Alle Leeftijden.
Bekijk de trailer
Site: nijntjedefilm.nl/
IMDb: imdb.com/title/tt1690991/?ref_=fn_al_tt_1
Première: 30 januari 2013
K-71 minuten

vrijdag 11 januari 2013

LILET NEVER HAPPENED

Jacco Groen        

met: Sandy Talag (Lilet), Johanna ter Steege (Claire), Timothy Mabalot (Nonoy), John Arcilla (James), Angeli Bayani (Rosing), Dorothea Marabut-Yrastorza (Tessie), Jermaine Patrick Ulgasan (Dino), Grundy Constantino (Madam Curing),  Marife Necesito (Alice)

Lilet Never Happened vertelt het waargebeurde verhaal van de Filipijnse Lilet, een bekende kindprostituee in de straten van Manilla. Lilet vecht om te overleven en verzet zich regelmatig tegen haar moeder en stiefvader die haar tot prostitutie dwingen. De Nederlandse sociaal hulpverleenster Claire, gespeeld door Johanna ter Steege, probeert alles om Lilet te helpen. Lilet heeft echter al besloten naar niemand meer te luisteren. In de nachtelijke straten van Manilla weet Lilet zich staande te houden door te dromen over haar afwezige vader en te fantaseren over roem en rijkdom.

Producenten: Eunice De Asis, Mike Downey, Jacco Groen, Natasja Swart, Jamillah van der Hulst, Martien Witsenburg. Camera: Jan Dellaert, Danny Elsen, Patrick Layugan. Montage: Sandor Soeteman. Production design: Charie Miranda, Nina Torres. Make up: Daniel Romen. Muziek: Olger Star (themamuziek).
LILET NEVER HAPPENED is geproduceerd door Springfilm in samenwerking met 24FPS en in co-productie met Witsenburg Film Productions, JaJa Film Productions en F&ME en wordt ondersteund door het NCDO, Terre des Hommes, het Nederlandse Ministerie van SZ & W en de Nederlandse ambassade in Manila. Titelsong van Milow.
De film is gebaseerd op interviews met Lilet, een jong meisje, dat uiteindelijk de meest bekende prostituee van Manila werd. De Nederlandse filmmaker Jacco Groen ontmoette Lilet bijna tien jaar geleden. Hij wilde een documentaire over haar maken, maar kon het meisje na een aantal jaar niet meer terug vinden. Jacco besloot een speelfilm over haar te maken: "Dit is haar stem". De rol van Lilet wordt gespeeld door de nu dertienjarige, Filipijnse actrice Sandy Talag. 

Het scenario werd tijdens het Los Angeles Film Festival in 2009 bekroond met de award voor Best Social Drama.
Persreacties:
Noa Maas in 'Metro' van donderdag 10 januari 2013: "De film kaart een belangrijk onderwerp aan: kinderprostitutie. (...) Een duidelijke verhaallijn is ver te zoeken. Je hebt het gevoel dat je naar een documentaire kijkt, maar in een echte documentaire was het verhaal meer tot zijn recht gekomen."

Paul van Es in TV Krant van 7 januari 2013: "De rol van Lilet wordt fenomenaal neergezet door de jonge Sandy Talag en Johanna ter Steege presteert degelijk als altijd. Deze film verdient absoluut een breed publiek."

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, grof taalgebruik, geweld, drugs, angst)
Première: 10 januari 2013
K-106 minuten