donderdag 31 januari 2013

NIJNTJE DE FILM


ook: Miffy the movie
Hans Perk

Stemmen: Barry Atsma (Vader Pluis), Eva Poppink (Nijntje), Hanna Verboom (Snuffie), Huub van der Lubbe (Dierenoppasser), Isa Hoes (Moeder Pluis), Marc-Marie Huijbregts (Knorretje)

Scenario: James Still, naar de verhalen van Dick Bruna. Nijntje, Nina, Knorretje en Snuffie gaan op speurtocht door de dierentuin op zoek naar een schat. Ze moeten daarvoor één voor één de vijf raadsels oplossen die vader en moeder Pluis hen geven. Onderweg komen Nijntje en haar vriendjes allerlei dieren tegen en beleven ze met elkaar de leukste avonturen.

Muziek: Tom van Beers. Orkest: Martin Fondse. Art director: Niels Gronlykke. Poppen: Pedri animation BV. Uitvoerend producent: Lisette Looman. Producenten: Sjoerd Raemakers, Chris Brouwer.

Animatiefilm met vele liedjes.

Bijna 60 jaar na de eerste Nijntje tekening, meer dan 85 miljoen boekjes, ontelbare producten, drie musicals en tv-series met wereldwijd succes is dit de eerste film. Nijntje is een stopmotion-animatie: de poppetjes zijn handmatig voortbewogen, waarna elke minieme verandering werd gefotografeerd.

Nijntje de film is een familiefilm, ook geschikt voor de allerkleinsten; het licht in de bioscoop blijft een beetje aan en het geluid staat wat zachter. Nijntje vraagt de kijkertjes geregeld mee te helpen bij de speurtocht.

Persreacties:
Noa Maas in 'Metro' van donderdag 31 januari 2013: "(...) De film is zelfs voor volwassenen erg leuk. Dat komt vooral door Marc-Marie Huijbregts. Hij spreekt de stem in van de iets wat simpele Knorretje. (...)"

R.B. in 'Sp!ts' van donderdag 31 januari 2013: "(...) Het verhaal is vrij simpel en zit vol herhaling (...) Om de aandacht van de peuters vast te houden doet de Nijntje-film heel actief aan publieksparticipatie. De hoofdpersonages spreken regelmatig de kinderen in de zaal aan (...) Waar veel animatiefilms tegenwoordig proberen met kwinkslagen en dubbelzinnige woordgrapjes ook de ouders in de zaal te vermaken, bedient het prachtig vormgegeven Nijntje heel bewust en zonder enige gêne zijn eigen doelgroep. En dat werkt. De ouders en grootouders zullen meer dan genoeg plezier beleven aan de pret en verbazing van hun kids tijdens hun eerste echte bioscoopervaring."

Immy Verdonschot op NeerlandsFilmdoek.nl op 30 januari 2013: "(...) Nijntje de Film is echt een kleuterfilm. Het doet denken aan een serie als Dora, waar niet veel gebeurt, maar kinderen wel iets van leren. Enkele scènes duren iets te lang of worden herhaald. Handig voor de jongsten, maar wellicht toch wat vermoeiend voor hun (groot)ouders. Naast de interactiviteit is op nog een andere manier rekening gehouden met de doelgroep. Zo is het geluid zachter dan bij de meeste bioscoopfilms en wordt de bioscoopzaal niet helemaal donker gemaakt. Toch kunnen volwassenen ook meegenieten. Zo blijkt onder andere uit een grap met aapjes in de dierentuin. Want geen kind zal begrijpen waar ze mee bezig zijn wanneer ze hun ogen, oren en mond bedekken. Het moet nog blijken of Nijntje de Film net iets te lang duurt voor het doelpubliek, maar er is alles aan gedaan om deze jonge kijkers betrokken te houden. Geen kind zal stil kunnen blijven zitten en dat hoeft bij deze film ook niet. Ze kunnen lekker mee dansen op de muziek en mogen schreeuwen naar het scherm om Nijntje te helpen. Het kan dan ook niet anders of de kleuters staat een geweldige eerste bioscoopervaring te wachten."

Kijkwijzer: Alle Leeftijden.
Bekijk de trailer
Site: nijntjedefilm.nl/
IMDb: imdb.com/title/tt1690991/?ref_=fn_al_tt_1
Première: 30 januari 2013
K-71 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten