Barbara Bredero
met: Willem Voogd (Mees Kees), Hannah Hoekstra (Marie Louise), Cas Jansen (vader Sep), Raymonde de Kuyper (moeder Mees Kees), Felix Osinga (Tobias), Whitney Franker (Lisa), Hero Muller (Leo Stet), Sanne Wallis de Vries (Dreus), Brent Thomassen (Sep), Remon van Dijk (Fred), Leah Dean (Hasna), Britt van der Krogt (Aukje), Yfke Wegman (Lieke), Marieke de Kleine (moeder Sep), Mara van Vlijmen (moeder Tobias), Caitlyn Geerlings (Rachida), Frenck Hakkaart (Tom), Gerda Havertong (mevrouw Goedhart), Donnetie Stern (Winston), Giel van de Kreke (Ruud Verbeke), Rick Hakkaart (Tim), Jan Van de Kreke (Ron Verbeke), Ilyas Toutouh (Wahed)
Scenario: Tijs van Marle. In Mees Kees op de Planken gaat de klas van Mees Kees een toneelstuk maken. De klas heeft er helemaal zin in, tot ze ontdekken dat directrice Dreus een saai middeleeuws stuk heeft uitgekozen. Dan bedenkt Mees Kees iets totaal anders, iets dat er toch een beetje op lijkt… Hij komt met een echte Mees Kees oplossing. Maar wanneer de oude juf terugkomt en Dreus er achter komt dat Mees Kees alles op z’n kop heeft gezet, moet Mees Kees naar de kleuters en lijkt alles mis te gaan voor Tobias, Sep en de rest van de klas…
Producenten: Chris Derks, Katja Scheffer, Paul Voorthuysen. Muziek: Herman Witkam. Camera: Coen Stroeve. Montage: Michiel Reichwein. Casting: Janusz Gosschalk, Martha Mojet. Production design: Harry Ammerlaan. Kostuums: Margriet Procee. Make up: Liselotte Bredero.
Persreacties:
Fabian Melchers in 'de Telegraaf' van woensdag 3 december 2014: " (...) Dit is het slotdeel van de serie, en dat is overal in de film te merken. Terwijl de kinderen werken aan een eindtoneelstuk en zich voorbereiden op de CITO-toets, realiseren ze zich ook dat dit hun laatste jaar is met Kees. Vooral Tobias, die na zijn vaders dood altijd op de steun van zijn nieuwe meester kon rekenen, heeft het er moeilijk mee. Niet dat de film daar sentimenteel mee wordt. Regisseuse Barbara Bredero houdt net als in de vorige delen een luchtige toon aan, waar de boodschap zonder te veel nadruk doorheen wordt gevlochten. Het toneelstuk dat al jaren als traditie wordt opgevoerd, kan bijvoorbeeld wel een keer een make-over gebruiken. Want wie - behalve schoolhoofd Dreus - wil tegenwoordig nog teksten horen als "Wat aanschouwt mijn oog hier? Is dat een landloper in mijne schuur?" Soms is het tijd voor iets nieuws, zo erg is dat niet."
Barend de Voogd op NU.nl op 3 december 2014: "(...) De derde film is gemodelleerd naar het negende deel van de kinderboekenreeks van Mirjam Oldenhave, de filmedities en een doe-boek niet meegerekend. En de formule blijkt nog steeds heel goed te werken. Kinderen (en volwassenen) herkennen zonder veel moeite hun lievelingsleraar in de sympathieke, soms een beetje onhandige of verlegen tijdelijke leerkracht van klas 6b. Erg uitdagend zijn de verhaaltjes niet, maar regisseuse Barbara Bredero brengt ze met vaart en humor. (...) Sanne Wallis de Vries bezig zien met luizenshampoo is één van de grappigste momenten in Mees Kees op de Planken. Ook erg leuk: de scène waarin ze in haar eentje - met rare stembuigingen en in Oud-Hollandsch - alle rollen speelt van dat suffe toneelstuk over de bakker, de boeren, de landloper en het oogstfeest. Haar typetje is onbekommerd karikaturaal, maar het knappe is dat je op den duur toch ook van die strenge Dreus gaat houden. De zachte Tobias en zijn moeder die na de dood van zijn vader in de tweede film hun leven weer oppakken, Mees Kees en zijn liefje Marie-Louise (Hannah Hoekstra)… Je leeft je helemaal in. De oudjes in het bejaardenhuis - Gerda Havertong is na elf jaar weer terug in de bioscoop! – zijn blij dat de kinderen wat leven in de brouwerij komen brengen. Verrassend is het allemaal niet - je wéét dat alles natuurlijk goed zal komen tijdens de toneelvoorstelling in de finale - maar leuk blijft het. En de ‘wijze les’ is slim verpakt. Kees Mees op de Planken begint op een hoge duikplank in het zwembad en gaat eigenlijk voortdurend over plankenkoorts. Toneelvoorstellingen, moeilijke examens, faalangst, onzekerheid over de toekomst, leren improviseren... "Kom op Mees. Je kan het! Het is niet eng hoor!""
Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van donderdag 4 december 2014: "(...) Dat er serieuze problemen voorkomen in de Mees Kees-reeks zou je bijna vergeten, zo vrolijk is de toon. Toch is dat verstopte leed ook de kracht van de films: op vriendelijke, onnadrukkelijke wijze gaat het over grote en kleine zaken als vriendschap, schaamte, angst en rouw. MEES KEES OP DE PLANKEN is de luchtigste en tegelijk ook de volwassenste film van de drie. (...) Scenarioschrijver Tijs van Marle en regisseur Barbara Bredero schakelen opnieuw soepel tussen ontroering, melige grappen en kordate oplossingen. Mooi is hoe alles stiekem om afscheid nemen draait; zoals Tobias stug zijn te krap geworden favoriete T-shirt blijft dragen, zo valt zijn moeder soms terug in haar oude gedrag. Het is niet makkelijk om altijd maar vooruit te gaan. De vorige twee Mees Kees-films waren een enorm succes, met hoge bezoekcijfers en prijzen op verschillende buitenlandse filmfestivals. Toch wijst alles erop dat er geen vierde film zal worden gemaakt, nu de jonge hoofdrolspelers ouder worden en Kees eindelijk zijn diploma heeft gehaald. Jammer, maar je kunt de tijd nu eenmaal niet stilzetten."
Kijkwijzer: Alle Leeftijden.
IMDb
Trailer
Première: 3 december 2014 (124 bioscoopzalen)
K-80 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten