donderdag 19 juli 2012

JORIS & BORIS EN HET GEHEIM VAN DE TEMPEL



Martijn van Nellestijn, Aram van de Rest

met: Martijn van Nellestijn (Joris, Jorat), Richard de Ruijter (Boris (& Borat), Ralf Mackenbach (Michiel), Rick Mackenbach (Max), Inge Ipenburg (tante), Bartho Braat (Grudo, Centurion), Maaike Bakker (Anra), Frederik de Groot (inspecteur Jankers), Erik-Jan Slot (agent de Bok), Ron Boszhard (Gioulousos), Babette van Veen (Kathiakasos), Maja van den Broecke (Aphrodite), Wim Rijken (notaris Randlijn), Sebastiaan Rebel (steward)

Scenario: Martijn van Nellestijn. Terwijl inspecteur Jankers (Frederik de Groot) denkt dat Joris (Martijn van Nellestijn) en Boris (Richard de Ruijter) iets ondeugends willen uithalen, hebben ze deze keer echt alleen maar goede bedoelingen. Na een mysterieuze erfenis gaat het duo op zoek naar een waardevolle bezitting van hun voorouders: Jorat en Borat. Samen met hun nieuwe vrienden Max (Rick Mackenbach), Michiel (Ralf Mackenbach) en Anna (Maaike Bakker) belanden ze op de mooiste plekken van het eiland Cyprus. Ze logeren bij de vriendelijke tante van Anna (Inge Ipenburg) en haar hulpje Grudo (Bartho Braat), zij hebben echter verdacht veel interesse in de zoektocht van de vriendengroep...

Muziek: Joep Sporck. Titelsong is Samen Sterk van Ralf Mackenbach. Producenten: Martijn van Nellestijn, Erik-Jan Slot. Camera: Ruben Sluijter. Montage: Sonja Visser. Make up: Diana Hanselaar. Geluid: Just Posthumus.Budget: 350.000 euro.

Het ondeugende duo Joris en Boris (Martijn van Nellestijn en Richard de Ruijter) beleeft na vele Sinterklaasavonturen nu een spannend zomeravontuur op Cyprus.Cyprus Tourism Organisation, oftewel het Cyprus Verkeersbureau, heeft voor de realisering van deze speelfilm alle locaties en accommodaties geregeld op Cyprus. Verder is er nauw samengewerkt met onder meer het Archeon, MBO College Airport – onderdeel van ROC van Amsterdam, Mattel, Nokia, Ekris Veenendaal, Slimpie, DIO, Landal, De Gemeentegrot te Valkenburg en Canon.

Ralf en Rick Mackenbach zijn in het echt ook broers.

Persreacties:
Immy Verdonschot op NeerlandsFilmdoek.nl: "(...) Cyprus is de perfecte locatie voor een zomerfilm, want van alle zonneschijn en zomerse kleding krijg je meteen een vakantiegevoel. (...) Dat de film opent met een historisch decor van 2400 jaar geleden vol Romeinse gewaden – geleend van het Archeon – is een bonus. Het is slechts een kort fragment, maar het marcherende Romeinse leger creëert meteen spanning die de rest van de film blijft hangen. (...) Het verhaal loopt vlot door en zwakt geen enkel moment af. Zelfs het bijverhaal van de tienerliefde tussen Max en Anna is vermakelijk. Een keer wordt het even onrealistisch, wanneer de vier broers in zingen uitbarsten. Op zich niet vreemd voor een familiefilm, maar aangezien ‘De Allergrootste Fan’ het enige lied is wat op die manier ingezet wordt komt het toch wat onnatuurlijk over. Maar een kniesoor die daar op let, want het lied is vrolijk en past bij de familiefilm. Erg fijn aan de film is dat de bijrollen goed gecast zijn. Geen enkele acteur laat het afweten en het jonge talent doet niet onder voor de vele (GTST-)acteurs die voorbij komen. Extra aandacht verdienen de special effects. Deze zijn ingezet om het mysterie van de voorouders van Joris en Boris te versterken. Met een oude munt, spiegel en boek wordt op die manier een magische wereld gecreëerd, die er helemaal niet slecht uitziet. Wat op een gegeven moment wellicht gaat vervelen zijn de vele voice-overs die vertellen wat er in de film gebeurt. Dit zorgt bij kinderen wellicht voor verduidelijking, maar komt ook wat uitleggerig over. Joris & Boris en het Geheim van de Tempel laat zien dat Joris en Boris prima een avontuur kunnen beleven zonder Sinterklaas. Met magische attributen, mooie locaties en leuke personages wordt een vermakelijk verhaal in een vlot tempo verteld. Het is zonder twijfel een vrolijke en spannende familiefilm om de (regenachtige) zomer mee door te komen."

Evelien van Baekel in 'Metro' van donderdag 19 juli 2012: "(...) Van Nellestijn is als Joris erg geestig. Zijn komische timing geeft de film dynamiek en humor. (...) Zelfs voor een kinderfilm blijven sommige karakters erg tweedimensionaal. Bartho Braat kan als Grudo enkel grommen en Inge Ipenburg's slechterik komt ook slecht uit de verf. Ondanks dat en andere mankementen, is de film prima tijdverdrijf voor kinderen die door het rotweer geen kant op kunnen."

Website
Trailer
Kijkwijzer: Alle Leeftijden.
Première: 18 juli 2012
K-79 minuten